AKTUELNO

Zbog borbe protiv epidemije korona virusa, pre dva dana u Srbiji je proglašeno vandredno stanje, a Vlada Srbije posebnim administrativnim merama rešila je pitanje kako se ljudi ne bi nagomilavali po Gradskim upravama, bankama, šalterima..

Naime, kako bi se što više smanjio broj najstrijih sugrađana na ulice naše zemlje, tačnije kako bi oni mogli da ostanu kod kuće, doneta je odluka da se svim penzionerima odloži plaćanje računa tokom tri meseca.

Pored novčane pomoći od 4.000 dinara, koliko će dobiti svaki od ukupno 1,7 miliona penzionera u Srbiji, Vlada Srbije je donela odluku da najstarijima pomogne i u pogledu plaćanja mesečnih računa za vreme trajanja vanrednog stanja uvedenog zbog korona virusa u Srbiji. Penzionerima i domaćinstvima u kojima ima penzionera, praktično će biti odloženo plaćanje troškova za komunalije za februar, mart i april. Troškovi, dakle, neće biti oprošteni, već prolongirani.

Odložena plaćanja za "Infostan"

Penzioneri će račune za februar, mart i april ove godine moći da plate naknadno, bez obračunavanja kamate, po završetku vanrednog stanja.

Kako bi se zaštitili korisnici, tokom trajanja vanrednog stanja neće se pokretati novi postupci prinudne naplate, pri čemu će se zastati sa sprovođenjem postupaka izvršenja u periodu od 90 dana, navedeno je u saopštenju JKP "Infostan i tehnologije". Takođe, u navedenom periodu neće se obračunavati kamate na kašnjenje.

Ukinut rad šaltera za izdavanje Busplus kartica

Odlukom Vlade Republike Srbije ukinut je rad svih javnih šaltera, pa je u skladu sa navedenom odlukom i Sekretarijat za javni prevoz ukinuo rad šaltera za izdavanje personalizovanih Busplus kartica. Sve personalizovane kartice koje su istekle u ovom mesecu i koje budu isticale za vreme trajanja vanrednog stanja biće softverski automatski produžavane i korisnici neće morati da obezbeđuju novu personalizovanu karticu. Tako produžene kartice će moći da se dopune na kioscima, putem onlajn dopune i uplatom pravnog lica.

Odlaže se naplata kredita

Narodna banka Srbije usvojila je juče odluke kojima se propisuje zastoj u otplati obaveza dužnika (moratorijum), koji ne može biti kraći od 90 dana, i to za sve korisnike kredita i lizinga koji to žele (fizička lica, poljoprivrednike i preduzetnike i privredna društva).

Ove odluke donete su zbog aktuelne situacije u vezi sa korona virusom u Srbiji, a iz centralne banke su objasnili i kako korisnici zajmova mogu da odlože plaćanje svojih mesečnih rata.

Naime, banke i davaoci finansijskog lizinga su dužni da obaveštenje o ponudi zastoja u otplati obaveza objave na svojim internet prezentacijama, čime će se smatrati da je obaveštenje dostavljeno svim klijentima. Ukoliko klijent u roku od 10 dana nakon toga ne odbije navedenu ponudu, smatraće se da prihvata moratorijum bez bilo kakvih obaveza odlaska u banku.

Iz Narodne banke Srbije objašnjavaju da u navedenom periodu od 90 dana dužnik neće biti u obavezi da otplaćuje svoje obaveze po osnovu kredita, odnosno lizinga.

Dodaju i da tokom trajanja vanrednog stanja banka, kao ni davalac lizinga, neće obračunavati zateznu kamatu na dospela, a neizmirena potraživanja, i neće pokretati postupak izvršenja odnosno prinudne naplate, niti će preduzimati druge pravne radnje u cilju naplate potraživanja od klijenata.

Registracija automobila

Građani produženje registracije svojih vozila u narednom periodu mogu obavljati isključivo na tehničkim pregledima u ovlašćenim servisima, saopštio je MUP. Ukoliko građani imaju potrebu za izdavanjem novog dokumenta, iz MUP-a apeluju da se se obrate Ministarstvu unutrašnjih poslova elektronskim putem na imejl-adresu upravazaupravneposlove@mup.gov.rs i sačekaju dalje instrukcije.

Obustava rada na svim šalterima u Novom Sadu i Nišu

- Doneli smo i odluku da se zatvaraju sve šalter sale u Novom Sadu, koje pripadaju gradu Novom Sadu - rekao je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

On je dodao da će građani moći da izmire svoje obaveze kada one ponovo normalno budu funkcionisale, naglasivši da neće imati nikakve negativne reprekusije.

- Govorim o šalter salama informatike, poreske uprave... Sve što pripada gradu, od danas, posle ovog sastanka, biće zatvoreno ne samo za starije, nego uopšte za rad, kako bismo smanjili mogućnost da dodje do širenja epidemije - poručio je Vučević.

Na jučerašnjoj sednici Ngradski štab je naredio nekoliko najznačajnijih mera zbog vandredne situacije u Nišu, na čelu sa gradonačelnikom Darkom Bulatovićem. Tako da se podrazumeva obustava rada na svim šalterima Gradske uprave, odlaganje plaćanja računa gradskih komunalnih preduzeća do prekida vanrednog stanja bez kamate, prekid rada sportskih centara, teretana, kladionica, ograničenje radnog vremena kafića, restorana, barova i ostalih ugostiteljskih objekata od 10 do 20 časova, redukovanje autobuskog saobraćaja, dezinfekcija vrtića, osnovnih škola, autobusa.

#Račun

#koronavirus

'