AKTUELNO

Epidemija korona virusa trajaće sigurno šest nedelja, ali ako u tom periodu ostanemo u izolaciji, sprečićemo dalje širenje zaraze i nagli porast obolelih, i samim tim, pobedićemo, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

U intervjuu za "Blic", on je istakao da je bitno smanjiti kontakte i sprečiti prenošenje virusa.

Kon je istakao da je izolacija bitna da bi se održao zdravstveni sistem, jer je ogroman broj umrlih u nekim zemljama posledica oboljevanja medicinskih radnika, zbog čega zdravstveni sistem nije mogao da opstane.

-Najugroženiji su oni koje sada držimo u izolaciji, dakle stariji od 65 godina, jer su praktično oni ti koji mogu da tragično završe. Sada je bitka za očuvanje života najstarijih, a sama epidemija ne može da se završi. Ona može samo da se razvuče i da se ta kriva spljošti - rekao je Kon.

On je dodao da je dobra vest to da bi toplo vreme moglo da utiče na smanjenje potencijala korona virusa i njegov opstanak.

Podsetimo, Vlada Srbije donela je sinoć na vanrednoj sednici najnovije mere u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19.

U cilju suzbijanja i sprečavanja širenja virusa COVID-19, svim građanima sa 65 i više godina starosti, a koji žive u urbanim sredinama, zabranjeno je napuštanje svojih domova. Kada je reč o ruralnim sredinama, starosna granica je 70 godina, što znači da svi građani ovih starosnih dobi tokom celog dana moraju biti kod kuće, saopšteno je posle sednice Vlade.

Svi ostali građani Srbije, bez obzira na godine starosti, od 20 časova do pet časova ujutru, moraju biti kod kuće.

#Epidemija

#Predrag Kon

#epidemiolog

#koronavirus

'