AKTUELNO

Policijski čas se uvodi kao mera zabrane kretanja građanima posle određenog vremena.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras, posle sednice vlade, da će u Sriji biti uvedena zabrana kretanja. Od sutra u 20 sati do 5 sati ujutru uvodi se zabrana kretanja svim licima, sem predstavnicima nadležnih organa koji su na zadatku i onima koji imaju radnu obavezu u trećoj smeni. Za lica starija od 65 godina, važe drugačija pravila.

- Od sutra od 10 sati u svim urbanim sredinama zabranjen je izlazak starijima od 65 godina, u seoskim sredinama starijim od 70 godina. Ako bude potrebe, biće smanjena ta granica i u seoskim sredinama na 65 godina. Moraju da ostanu u svojim kućama, molim naše stare da to razumeju - rekao je Vučić.

Šta znači POLICIJSKI ČAS?

Policijski čas se odnosi na vreme u kome se od građana zahteva da ostanu u svojim domovima. On se uvodi kao mera zabrane kretanja građanima posle određenog vremena. Na primer, policijski čas može da se odnosi na sate u toku dana, a nekad i na zabranu kretanja nakon 20 ili 22 sata, pa do ranih jutarnjih časova.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ukoliko se osoba nađe na ulici u toku policijskog časa preti joj kazna zbog kršenja naredbe.

Foto: E-Stock/Stanislav Nedelja

Po pravilu se proglašava kao deo seta mera vanrednog stanja. Svaka osoba koja se nađe na ulici za vreme policijskog časa može biti pritvorena i naknadno kažnjena od organa vlasti za postupanje suprotno odlukama države.

Foto: E-Stock/Stanislav Nedelja

Beligija razmatra uvođenje policijskog časa

Nakon što je broj zaraženih u Belgiji prešao 1000, a broj žrtva Covid-19 se popeo na 10, vlasti su pozvane da pojačaju mere u cilju efikasnijeg zaustavljanja širenje koronavirusa među građanima.Lider jedne od najsnažnijih belgijskih partija, Nove flamanske Alijanse, Bart de Vever pozvao je federalnu vladu da zabrani okupljanja više od 10 osoba i da uvede potpunu zabranu kretanja nakon 22 sata.

Vanredno stanje i pooštrene mere u Srbiji od 15. marta zbog Korone

U Srbiji je na snazi vanredno stanje od 15. marta zbog sprečavanja širenja korona virusa. Odluku je posle sastanaka sa službama bezbednosti i predstavnika državnih institucija saopštio predsednik Aleksandar Vučić. Odluka je stupila na snagu pošto je saopštena, a od 16. marta u Srbiji je obustavljen rad predškolskih, školskih i visokoškolskih ustanova koje neće raditi do daljnjeg. Dodat je i novi set mera pa je od danas stupila na snagu i odluka o zatvaranju šaltera Uprave za upravne poslove. Šalteri MUP-a neće raditi dok je u toku vanredno stanje, a sva istekla dokumenta biće važeća dok traje odluka. Takođe u u cilju predostrožnosti, pooštrena je mera koja se odnosi na zabranu izvoza lekova koji se nalaze na teritoriji naše zemlje. Iz istih razloga, pored suncokretovog ulja, od danas je zabranjen je i izvoz suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja.

U Nju Džersiju Nacionalna garda na ulicama

Guverner savezne američke države Nju Džersi Fil Marfi pozvao je građane da ostanu kod kuće posle 20 časova, potpisao izvršnu naredbu kojom se ograničava poslovanje određenih preduzeća i mobilisao pripadnike Nacionalne garde kako bi pomogli u sprovođenju mera za sprečavanje širenja korona virusa.

Foto: Tanjug AP/Bob Edme, Daniel Cole

Glavni grad Filipina proglasio policijski čas

U Manili, glavnom gradu Filipina je zbog koronavirusa 13. marta uveden policijski čas. Milionima ljudi naređeno je da tokom dana ne napuštaju domove osim odlaska na posao ili hitnih slučajeva.

Važni telefoni:

Telefoni epidemiološke službe za sve informacije Specijalan broj Ministarstva zdravlja za pitanja u vezi sa koronavirusom: 064 8945 235 Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut": 011 2684 566

#Policija

#koronavirus

#zabrana javnih skupova

'