AKTUELNO

Vlada Srbije donela je na današnjoj sednici nove mere u cilju suzbijanja širenja virusa COVID-19.

Zaključkom Vlade određeno je nekoliko objekata na teritoriji Republike Srbije koji će, u slučaju potrebe, služiti za karantinski smeštaj. Pooštrene su mere koje se odnose na ograničavanje javnog okupljanja na otvorenom i u zatvorenom prostoru.

Okupljanja su u oba slučaja ograničena tako da distanca između lica mora biti najmanje dva metra, kao i da na površini od četiri kvadratna metra ne može biti više od jednog lica.

Vlasnici su u obavezi da ispred objekta naznače ukupan broj lica koja mogu boraviti istovremeno unutar tog objekta. Iz primene ove odluke izuzeta su lica koja zbog radne obaveze i specifičnog načina organizacije rada objektivno ne mogu primeniti ovu meru.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Pooštrena je mera koja se odnosi na zabranu izvoza lekova i sada se zabrana izvoza odnosi ne samo na lekove proizvedene u Srbiji, već na sve lekove koji se nalaze na teritoriji naše zemlje.

Iz istih razloga, pored suncokretovog ulja, od danas je zabranjen je i izvoz suncokreta u ljusci i poluprerađenog ulja.

Vlada je još jednom zamolila i najsnažnije apelovala na sve građane, a naročito na najstarije, da se ponašaju odgovorno prema sebi i ostalim sugrađanima.

Ukoliko imate više od 65 godina, ostanite kod kuće i pridržavajte se dobro poznatih mera zaštite od virusa COVID-19, poruka je Vlade Srbije.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Sve usvojene mere imaju za cilj isključivo očuvanje vašeg života i zdravlja, ali Vlada u ovoj borbi ne može pobediti sama već nam je neophodna saradnja sa svim građanima i njihova najveća moguća disciplina - navodi se u saopštenju s današnje sednice, uz porukuda samo svi zajedno, ujedinjeni i solidarni, možemo izaći iz ove bitke kao pobednici i uvereni smo da će tako i biti.

Današnja sednica započela je minutom ćutanja stradalima u pogromu 17. marta 2004. godine na Kosovu i Metohiji. Imajući u vidu vanredno stanje koja je na snazi u Srbije, time je obeleženo 16 godina od prvog pogroma u Evropi u 21. veku, u kojem je spaljeno više od 35 srpskih crkava i manastira, spaljeno je više od hiljadu kuća, proterano više od četiri hiljade ljudi dok je njih 28 izgubilo život.

#koronavirus

'