AKTUELNO

Narodna banka Srbije na čelu sa guvernerom Jorgovankom Tabaković danas će obelodaniti konkretne mere u vezi sa odlaganjem otplate kredita.

Kako saznaje "Blic Biznis", centralna banka će saopštiti sve detalje i odgovoriti na pitanja na koga će se mere odnositi i šta će konkretno podrazumevati.

Više od milion građana u Srbiji, koliko ih ima stambene, potrošačke i keš kredite u bankama, sa nestrpljenjem očekuju detalje odluke o odlaganju naplate mesečnih rata, koje je kao moguću meru pre neki dan najavio predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije rekao je da će tražiti od komercijalnih banaka moratorijum, odnosno odlaganje naplate kredita na tri meseca, a i ministar finansija Siniša Mali izrazio je jutros očekivanje da će Narodna banka Srbije izaći sa moratorijumom za otplatu zajmova. Prema njegovim rečima, ove mere bi trebalo da se odnose i na pravna i na fizička lica.

-Rešenja će biti konstruktivna, razmatramo šta i kako - rekao je ministar.

Iz centralne banke potvrdili su da će o sadržini i obuhvatu eventualnih konkretnih mera javnost biti upoznata u toku dana.

Takođe, kažu da su svesni situacije i da pažljivo razmatraju sve moguće opcije.

-Narodna banka Srbije potpuno je svesna svih aspekata novonastale situacije, uključujući i potencijalne poteškoće sa kojima se dužnici mogu suočiti u izmirenju svojih obaveza prema bankama. Zato, kao institucija nadležna za očuvanje finansijske stabilnosti i u koordinaciji sa svim relevantnim institucijama, pažljivo razmatra preduzimanje aktivnosti kako bi se predupredili svi potencijalni negativni efekti za građane i privredu - ističu iz NBS.

#Odlaganje

#krediti

#otplata

'