AKTUELNO

Nastava za osnovce biće na Javnom servisu, počinje sutra od 8 sati i trajaće do 18 sati, najavio je danas ministar prosvete Mladen Šarčević.

On je za Novo jutro TV Pink naglasio da su za kratko vreme uspeli da snime kvalitetan školski program, koji je simulacija redovne nastave u školama.

- Osnovna škola je pokrivena. Program počinje da se emituje sutra i trajaće svakog radnog dana od 8 do 18 sati. U pitanju su polučasovne lekcije. To je sasvim dovoljno da se školski kontinuitet prati - rekao je ministar, dodajući da je za snimanje već izdvojena jedna Osnovna škola na Zvezdari.

- Danas smo ostavili dan da se ceo sistem pripremi. Svi imaju svoje kolegijume kako bi mogli da sve pripreme – dodao je, naglašavajući da je „cela mašinerija pokrenuta“.

Za niže razrede osnovnih škola organizovana su predavanja iz srpskog, matematike i sveta oko nas, a za više razrede osnovnih škola - srpskog, matematike, istorije, geografije, biologije, hemije, fizike.

- Naročitio mnogo će biti časova za osmake. Škole će raditi, ali na drugi način - rekao je ministar, ističući da je u ovome važno i da se aktivno uključe roditelji u celu priču.

- Samosvest roditelja je jako bitna. Ove mere su usmerene na sve uzraste od Osnovnih škola do fakulteta.

On nije mogao da precizira kako će biti organizovana mala matura za osmake, ali je rekao da se štampaju testovi za probu male mature, kao i za malu maturu.

Ministar je naglasio da je susedna Hrvatska, koja ima mnogo više resursa od Srbije, uspela da organizuje nastavu na daljinu od prvog do četvrtog razreda.

Napominje da će roditelji morati mnogi više da se uključe, a da će to moći jer će mnogi zbog novonastale situacije raditi od kuće.

Kako kaže, u ministarstvu koje on vodi svi stariji od 60 godina, kao i roditelji dece mlađe od 12 godina, radiće od kuće.

ČOVIĆ ZA PINK: Vanredno stanje treba da obezbedni socijalnu distancu - što je ona veća, mogućnost širenja virusa je manja

Nebojša Čović, nekadašnji predsednik Vlade Srbije tokom vanrednog stanja 2003. godine, kaže za Pink da je vanredno stanje neophodno, kako bi se rizik od širenja zaraze sveo na minimum. 

- Niko ne voli za ovakva stanja, ali ona su neophodna da bi se sačuvao mir i da ne bi došlo do panike. Imamo nacionalni, veliki problem – rekao je Čović.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, eksponencijalni udar može da se očekuje ukolio se građani ne pridržavaju preporuka.

- Cela ova pandemija kreće blago, a onda kreće ekspanizija. Ako puste ljude da se ponašaju kako žele, onda sve može da doživi ekspanziju – objašnjava Čović.

Prema njegovim rečima zdravstveni sistem sada teba da izađe u prvi plan.

- Cela naša koncetracija koja podrazumeva ekonomiju, politiku i sve ostalo treba da se usmeri ka zdravstvenom sistemu – naglasio je Čović.

- Vanredno stanje treba da obezbedni socijalnu distancu. Kinezi su to radili sa socijalnim karantimom i to uspeli, ali ne možte tek tako da odvojite bolesne od zdravih – dodao je Čović, ističući da je kolektivna odgovornost važna.

Kaže da što socijalna distanca bude veća, to onda znači da će širenje virusa da budu manje.

- Humanost jedne države ocenjuje se prema odnosu prema najstarijim građanima – dodao je.

#Mladen Šarčević

#Nebojša Čović

#koronavirus

'