AKTUELNO

Srbija je imala izazov sa poplavama, sada je tu koronavirus sa kojim se uspešno suočava, kažu sagovornici za TV Pink.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas treba da donese odluku o tome da li će biti uvedena upotreba Vojske Srbije u civilne svrhe. 

Inače, Vučić je sinoć primio procenu Ministarstva odbrane da rizici i pretnje povodompandemije koronavirusa zahtevaju donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika Srbije.

Dragan Vujičić, novinar "Večernjih novosti" kaže za Novo jutro TV Pink da je u celom svetu zavladala panika vezana za situaciju oko koronavirusa.

- Stopa smrtnosti, prema kineskim naučnicima, nekih 0,6 odsto. Prošle nedelje smo imali situaciju da je svet ušao u jednu vrstu panike, koja se osetila i u Evropi i Americi – rekao je Vujičić, ističući da mnogi svetksi, stručnjaci, neopravdano dižu paniku a da nisu sagledali pravo stanje.

Vujičić upućuje da su kineski stručnjaci, u ovom trenutku, najkompetentiji za daljesavete jer su, kaže on, prošli epidemiju.

- Kineski lekari su jedini kompetentni da pričaju o tome. Bojim se da to iz SZO neuzimaju za ozbiljno. Velika je to priča oko koronavirusa – dodaje.

Dejan Vuk Stanković kaže da, po njegovoj proceni, država u slučaju koronavirusa postupa odgovorno i brine o svojim građanima.

- Država postupa krajnje odgovorno i odmereno. Nema izliva panike, ali postoji visokasvest o oprezu. Mislim da treba jasno definisati koji su to slojevi stanovništva koji su najugroženiji, a to su penzioneri – kaže Vuk Stanković.

Postupak ministara odbrane Aleksandara Vulina koji je sinoć zatražio od predsednika Srbije Aleksandra Vučića da preduzme sve neophodne mere za zaštitu stanovništva, Vuk Stanković ocenjuje kao nepopularnu, ali neophodnu meru jer se, kaže on, tiče bezbednosti svih građana.

- To je nešto što je nužna mera, i bez obzira na nepopularnost, vi je morate doneti,ukoliko se ukaže potreba za tim. Nema razloga za paniku, ali jeste izazov za nas. Imali smo izazov poplava, sada pandemije i država je uvek radila sve što je mogla – rekao je on.

#koronavirus

'