AKTUELNO

Krona virus raširio se celim svetom, a u Srbiji je zabeležen i četvrti slučaj obolele osobe.

U Srbiji je zabeležen četvrti slučaj obolele osobe od korona virusa, a u nekim delovima sveta se širi gotovo nezaustavljivo.

Do sada je u svetu zabeleženo 4.026 umrlih od ovog virusa, a na ljude se apeluje da preduzmu određene mere kako bi se zaštitili od virusa i stali na put njegovom širenju.

Ono što mnoge ljudi širom sveta, ali i u Srbiji brine jeste svakodnevni provođenje vremena u javnom prevozu gde je na malom mestu velika koncentracija ljudi. Svako ko je zaposlen i ko se vozi javnim prevozom dva puta dnevno provodi minimum sat i po vremena na malom prostoru sa mnogo ljudi.

Ono što se često zaboravlja je često provetravanje unutrašnjosti vozila što je u ovom momentu jako važno naglasiti.

Sledeće mere morate preduzeti u javnom prevoz kako biste sprečili širenje virusa:

Odmah nakon izlaska iz prevoza odmah operite ruke dezinfekcionim sredstvom

- Opet operite ruka nakon dolaska kući ili na posao

- Kada kašljete ili kijate prekrite nos i usta maramicom ili rukavom, ne dlanom!

- Odmah bacite korišćenu maramicu (ako ste u prevozu, stavite je u džep) i dezinfikujte ruke

- Izbegavajte blizak kontakt sa osobom koja vam ne izgleda dobro, pa makar izašli iz autobusa i sačekali sledeći

- Ne dodirujte rukama lice

Zdravstveno upozorenje za putnike koji dolaze iz zaraženih područja

Svi koji su boravili u području u kojima su aktuelne epidemije COVID-19, ili bili u kontaktu sa osobama kod kojih je potvrđena infekcija ili postavljena sumnja na nju, ili su posećivali zdravstvene ustanove u kojima se leče oboleli od ove bolesti dužni su da se drže sledećih uputstava Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut": - u narednih 14 dana smanjite kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima, - ako osetite simptome infekcije organa za disanje (povišena temperatura, kijavica, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), odmah stavite masku preko usta i nosa, pojačajte higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom), izbegavajte kontakte sa drugim osobama, koristite maramicu kad kijate ili kašljete, i pozovite telefonom epidemiologa instituta ili zavoda za javno zdravlje nadležnog za područje u kome boravite. Od epidemiologa ćete dobiti uputstva o daljem postupku. - Za bliže informacije pozvati broj Ministarstva zdravlja - 064 8945 235, ili Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović–Batut” - 011 2684 566, ili institute/zavode za javno zdravlje na teritoriji na kojoj boravite čije kontakt informacije možete pronaći sajtu Ministarstva zdravlja.

Najbolja mera opreza je redovno pranje ruku koje je u borbi protiv virusa okarakterisano kao neverovatno oružje. Razlog je taj što je korona virus "obložen" virus što znači da ima svoju spoljnu lipidnu membranu ili masni sloj koji jedino voda i sapun mogu da razbiju i ubiju virus.

Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" izdao je saopštenje u kojem se savetuje čеstо pranje ruku sаpunоm i vоdоm ili srеdstvimа zа suvо prаnjе ruku nа bаzi аlкоhоlа.

- brisаnjа nоsа, каšljаnjа ili kiјаnjа

- upоtrеbе tоаlеtа

- kontakta sа živоtinjаmа

- rukоvаnjа оtpаdоm ili čišćеnjа prоstоriја

- vоžnjе grаdskim prеvоzоm

- dоdirivаnjа prеdmеtа којi su u dоdiru sа vеlikim brојеm ljudi

- kоntаktа sа bоlеsnikоm

#GSP

#gradski prevoz

#koronavirus

'