AKTUELNO

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih na KiM saopštila je danas da, nakon 13 godina, Međunarodna zajednica oličena u institucijama UN i EU nisu preduzele ništa da se procesuiraju zločini počinjeni nad Srbima.

U saopštenju, povodom godišnjice martovskog etnički motivisanog nasilaj i progona Srba od Albanaca 17. i 18. marta 2004, se navodi da UN i EU nisu preduzele efikasne mere da bi zaštitile imovinu Srba na Kosovu i Metohiji.

"Ohrabrena ovakvim stavom međunarodne zajednice, vlada u Prištini je donela odluku da se sva nepokretna imovina Srbije na teritoriji Kosova i Metohije registruje na ime tzv. Republike Kosovo. Na ovaj način na sceni je ponovo otimanje imovine Srba i države Srbije", navode iz Koordinacije srpskih udruženja.

Oni su pozvali međunarodnu zajednicu i vlasti u Beogradu i Prištini da se intenziviraju razgovori o životnim pitanjima svih ljudi na Kosovu i Metohiji, te da se, kako se poručuje, napokon otvori i pitanje procesuiranja počinioca ratnih zločina, pronalska nestalih lica, suočavanja sa prošlošću i satisfakcija svim žrtvama.

Podseća se da se 17, 18. i 19. marta, pred očima međunarodne vojne i civilne misije na KiM, oličene u Kforu i Unmiku, dogodio nečuveni teror nad Srbima i njihov progon.

Tokom tri dana nasilja Albanaca nad Srbima ubijeno je 10 Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola pošta i domova zdravlja. Proterano 4.012 Srba.

Za navedene zločine niko nije odgovarao, proteranim Srbima praktično nije omogućen povratak i niko im nije nadoknadio štetu za uništenu imovinu, navodi se u saopštenju, koje je potpisao predsednik Koordinacije Dragan Pjevač.

#Kosovo

#nestali

'