AKTUELNO

Rumunija se u ovom trenutku suočava sa najvećom epidemijom malih boginja u poslednjih nekoliko godina.

Nema opasnosti od epidemije malih boginja na teritoriji Srbije, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić i dodao da je vakcinacije najbolja zaštita. On je rekao da nema mesta panici i da ministarstvo zdravlja iz dana u dan prati sve što se dešava u susednoj Rumuniji i Mađarskoj, ali i Srbiji.

On je podsetio da je pre dve godine usvoje Zakon o zaraznim bolestima, koji predviđa da je vakcinacija obavezna i kojim su pooštrene kaznene mere, te roditelji koji ne vakcinišu svoju decu moraju da plate kaznu od 30.000 do 150.000 dinara.

Vekić kaže da je do sada bilo 200 prijava od strane pedijatara iz domova zdravlja gde roditelji nisu hteli da vakinišu svoju decu, ali da je problem prevaziđen tako što je roditeljima predočen značaj vakcinacije.

Predstvanica Svetske zdravstvene organizacije Perile Jorgensen rekla je da su male boginje ozbiljna, visokozarazna bolest i da je jedina moguća prevencija, vakcinacija.

Ona je rekla da će ta organizacija u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i Institutom Batut pokrenuto istraživanje kako bi se ustanovilo u kojim grupama je nizak stepen vakcinacije.

Epidemiolog Instituta Batut Dragana Dimitrijević podsetila je da se deca vakcinišu MMR vakcinom (protiv malih boginja, zau?ki i rubeola) u drugoj i sedmoj godini života, te da je obuhvat u drugok godini života u Srbiji 81 odsto, a u sedmoj godini 91,1 odsto na teritoriji Srbije.

#Boginje

'