AKTUELNO

Dobra priprema, praktičnost i smirenost najviže su u trenucima pandemije.

Iako Svetska zdravstvena organizacija još nije objavila pandemiju korona virusa, mnogi su - pogotovo u Kini i Italiji doslovno opustošili supermarkete. Rafovi su doslovno prazni, što pokazuju i fotografije koje su portalu Pink.rs poslali čitaoci iz Milana.

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Foto: Pink.rs

Iako u Srbiji nema nijednog zaraženog, pa samim tim ni razloga za brigu, evo kratkog uputstva šta je ono što bi trebalo da se nađe u vašoj kući od namirnica.

1. Konzervisane i smrznute namirnice sa dugim rokom trajanja

Kupujte proizvode koji volite i koje biste inače jeli, ali upakovane tako da mogu da izdrže i po nekoliko nedelja.

Na primer, sušene žitarice, testenine i pasulj su odličan izbor jer održavaju hranljivu vrednost tokom dugog roka trajanja.

Proizvodi od paradajza u konzerviranim kutijama, mlečni proizvodi poput jogurta i kefira, sirevi poput parmezana, sušeno voće i orašasti plodovi, sušene testenine, konzervirane mahunarke, smrznuto povrće (spanac, grašak, brokoli, kukuruz), konzervirane kisele namrinice i proizvodi sa postojanom snagom, odnosno sa korenom (krompir, jaja, luk, itd.) najbolji su izbor.

Foto: Tanjug/Elise Amendola

2. Supe i čajevi

Supe, bilo domaće ili iz kesice pomažu u hidraciji i ublažavanju simptoma respiratornih oboljenja.

Šolja čaja će takođe pomoći, pa se opremite kesicama raznih čajeva, ali i supa.

3. Lekovi i kućne potrepštine

Opet, nema potrebe da držite nepotrebnu količinu potrepština, ali valja razmisliti o duploj količini toalet papira, lekova, ženskih higijenskih sredstava, preparata za skidanje temperature, septoleta za grlo, itd.

Kao što savetuje SZO, sapuni za ruke i deterdžent za suđe u većem pakovanju osiguraće da budete spremni za češću dezinfekciju. Sredstvo za čišćenje ruku uvek nosite sa sobom.

Foto: Pixabay.com

4. Osnovni zdravstveni i bezbednosni procesi

Pored zaliha hrane koja nije kvarljiva i osnovnih potrepština za dom, SZO je podelio spisak svakodnevnih akcija koje mogu pomoći u sprečavanju širenja respiratornih bolesti. Redovno pranje ruku je obavezno, kao i izbegavanje bliskog kontakta sa onima koji se ne osećaju dobro.

#koronavirus

#pandemija

#svetska zdravstvena organizacija

'