AKTUELNO

O odnosima Beograda i Prištine, mogućnosti prekida dijaloga i formiranju takozvane vojske Kosova večeras u emisiji "Pravac" govorili su predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun i novinar Idro Seferi.

Drecun je ocenio da treba da sagledamo interese strana koje pregovaraju (srpska i albanska strana).

-Srpska strana je prepoznala da se odvija proces normalizacije odnosa, da su važni dogovori, da je bitno smanjenje tenzija i dali smo svoj doprinos - naglasio je Drecun.

-Iznenađuje me kako političari u Prištini imaju interes da tokom procesa normalizacije da radikalizuju same Albence još više prema onome što je dogovoreno u Briselu i oni to svojim ponašanjem ponište, ne vidim iskrenu posvećenost normalizaciji odnosa - ocenio je on.

On je rekao da bi jedna strana htela da ide napred, a druga da izblokira što dovodi zamrlost tog procesa.

-Treba zajedno da počnemo da radimo, da nešto počne da se dešava - ocenio je Drecun.

Seferi je rekao kako misli da se vodi pogrešna politika i da je važno da se nikako ne prekine dijalog, ali da je veliki problem jer ne znamo da li je ovo politički ili tehnički dijalog.

-Srbija želi formiranje ZSO, a od strane Prištine nije bilo velikih pomaka što se ispunjavanja tog zahteva tiče, nemamo konkretnu razmenu informacija i to je dovelo do ove situacije - ocenio je on.

Drecun je istakao je da je bitno da se albanska zajednica integriše, jer je Kosovo nerazvijeno područje, kao i da se svi godinama suočavaju sa tihim odbijanjem Albanaca da se integrišu.

On je ocenio da se ne može sve očekivati od premijera Vučića, jer ne postoji komunikacija i ocenio da bi Albanci trebalo da "zatrpavaju" Vladu sa predlozima kako poboljšati odnos Srba i Albanaca.

Foto: Printscreen

Seferi je podsetio je da je predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi izjavio da su oni spremni da slušaju bilo kog kandidata za predsednika Srbije, da čuje da li neko ima plan za njih i da je to bilo tokom predsednika Albanije Bujara Nišanija.

Foto: Printscreen

Drecun je dao primer da bi mogao da se napravi auto-put Drač- Pirej, da se "preseče" Balkan, kako bi taj koridor bio izuzetno značajan projekat, kao i auto-put od Niša do Prištine, dodajući da su održani mnogobrojni sastanci u cilju normalizacije odnosa sa Prištinom.

-Ako ne sredimo odnose, osudićemo mlade generacije da ratuju, mi smo ratovali, ali to ne smemo više da to radimo - zaključio je Drecun.

#Albanija

#Beograd

#Kosovo

#Odnosi

#Priština

#Srbija

'