AKTUELNO

Imena imaju jaku siboliku i popularna su u Srbiji.

Ministarka pravde Nela Kuburović Kisić sinoć je na svet donela devojčicu Mašu.

Sinoć je su i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju, Marko Đurić i njegova supruga Andrijana, po treći put postali su roditelji jer je na svet stigla Đurđa.

Inače, imena Maša i Đurđa jako su popularna u Srbiji, ali imaju i značajnu simboliku.

Maša je varijanta imena Magdalena ili Marija. To je zapravo ruski skraćeni oblik imena Marija. U Rusiji je naime zastupljeno više od dvadeset različitih formi imena Marije, a Maša je jedno od najčešćih. U ovoj formi retko se daje devojčicama danas. 

Đurđa je sa druge strane Ženski oblik muškog imena Đurđe.Varijanta grčkog imenа Georgios (Geōrgios) koje je izvedeno od "geōrgós" ili "jeorgós" (γεωργός) što znači"zemljoradnik" i važi za sve njegove varijante. Ovo ime je popularno u raznim zemljamaGlavna simbolika Đurđe vezuje se za Svetog Georgija. Slikovitio se često prikazuje kako ubija zmaja, odnosno aždahu.

Đurđevdan je hrišćanski i narodni praznik koji se proslavlja 6. maja čime se obeležava uspomena na Svetog Đorđa. Đurđevdan je praznik sa jako puno običaja vezanih za njega, i magijskih radnji za zaštitu, zdravlje i plodnost, koje se tog dana obavljaju. 

Običaji i verovanja srpskog naroda vezana za Đurđevdan su u narodu svakako postojali i pre nego što je primio hrišćanstvo. Sveti Đorđe je svojim praznikom svakako zauzeo mesto starog srpskog božanstva plodnosti Jarila i njegovog praznika.

#Bebe

#Marko Đurić

#Nela Kuburović

'