AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović obišli su poljoprivredna gazdinstva u Kovilju i Kaću gde su razgovarali sa domaćinima o aktuelnim problemima.

Između ostalih posetili su Miroslava Kojića u Kovilju koji ima porodično gazdinstvo, a bavi se ratarstvom, povrtarstvom i stočarstvom. Prema njegovim rečima, subvencionisani krediti u agraru su veoma korisni za poljoprivrednike, a ono o čemu bi rado razgovarali sa nadležnima su cena nafte i proizvoda koje plasiraju na tržište.

Foto: Foto/Grad Novi Sad

- Razgovori sa sugrađanima koji se bave poljoprivredom su otrežnjujući i stičete realnu predstavu o onome što se zaista događa na terenu. Važno je što imamo ministra koji obilazi sela i razgovara sa ljudima, koji mogu da pitaju šta god ih zanima, a sviđa mi se što ministar svima prvo da svoj broj mobilnog telefona. Kao građanin i kao gradonačelnik sam zadovoljan napretkom u ovoj sferi, a verujem da će novi set zakona koji su u pripremi dodatno poboljšati život i rad poljoprivrednika. Razgovarali smo i o temama koje se tiču Grada Novog Sada, a to su atarski putevi, rad poljočuvarske službe, a sjajna je vest elektrifikacija salaša, odnosno objekata na njivama, gde je Republika iskazala spremnost da finansira ogroman deo tog posla. Za nas je bitno i pitanje komasacije gde je Republika takođe spremna da novčano podrži taj proces. U Skupštini Grada imamo odbornike i iz Kovilja i Kaća, koji zastupaju interese svojih sugrađana, i zadovoljan sam i njihovim angažmanom. Vodimo računa o svim delovima grada, pa u Kaću ove godine završavamo izgradnju vrtića, a u Kovilju počinjemo - naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.

Foto: Foto/Grad Novi Sad

Kako je rekao ministar Nedimović, neposredna komunikacija sa poljoprivrednicima je za njega od velikog značaja, a do sada je posetio oko 280 sela.

Foto: Foto/Grad Novi Sad

- Teme razgovora su uglavnom vezane za penzijsko i invalidsko osiguranje, tzv. plavi dizel, cene poljoprivrednih proizvoda i polako približavamo poljoprivrednicima stvari koje ćemo raditi u narednim mesecima u nameri da rešimo višedecenijske probleme. Pripremamo set zakona za jesen, a važna pitanja su dugovanja za PIO, određivanje statusa profesionalnog poljoprivrednika i njegovih prava u odnosu na one koji se usput bave poljoprivredom - istakao je Nedimović i dodao da, iako tržište diktira cene, država ipak treba da se uključi i najavi očekivane cene poljoprivrednih proizvoda kako bi usmerili poljoprivrednike.

#Branislav Nedimović

#Miloš Vučevič

#Novi Sad

'