AKTUELNO

Već šest meseci, majka Marina Gajić Šuler vodi borbu da u Srbiju vrati osmogodišnjeg sina Jovana koga je njen zakosnki suprug, američki marinac Dejmond Vord Šuler posle bračne svađe oteo i na silu odveo u Italiju avgusta prošle godine

Mediji su preneli da je Marinin suprug sina smestio u NATO bazu Ederle kod mesta Vićenze u Italiji u kojoj trenutno radi.

- Sve je počelo u avgustu 2019. godine. Tada je usledila bračna svađa koja je bila samo jedna u nizu od mnogih bračnih svađa. Dobila sam udarce po telu, a kamere na kući su isključene a dete je odvedeno u Italju - rekla je Marina Gajić Šuler za Pink.

Kako je ona kroz suze objasnija nije ni slutila da će njen suprug odvesti dete u Italiju jer je njen sin Jovan trebalo da pođe u školu.

- Šest meseci prolazim kroz najteži period u svom životu. Ovo je drugi put da sam došla u italiju. Ovo mi je treći italijanski advokat i zahvaljujući angažovanosti ovog advokata i zahvaljujući klinici koja je obavila operaciju za mog sina ja sam videla mog Jovana trećeg februara, prvi put za šest meseci - govori vidno potrešenim glasom nesrećna majka i dodaje da je uspela uz pomoć advokata da pokrene sve pravne mehanizmi protiv njenog supruga.

Ona je navela da je njen suprug Dejmond pokušao da sina odvede u Ameriku 15. februara i tako prekršio naredbu suda, ali je on u tom pokušaju sprečen zahvaljujući itlaijanskoj policiji.

- Sutra se očekuje suđenje u tribunalu Vićenca i nadam se da ću se izboriti za mog Jovana. Advokati su dokazali da je u odvođenju deteta moj suprug prekršio pojedine odredbe Haške konvencije o otmici, a prema ambasadi SAD u Beogradu ovo je okarakterisano kao sindrom roditeljskog otuđenja. Tražim ovim putem pomoć vlasti i pomoć Srbije, jer je jovan i srpski državljanin - rekla je ona i dodala da su u istragu uključeni Interpol i Europol.

Lazar Glišović, advokat rekao je da Marininom suprugu nije bila potrebna saglasnot drugog roditelja pri napuštanju države jer su njih dvoje još uvek u braku.

- U pitanju je jedan vrlo neprijatan i komplikovan slučaj pre svega zato što za rešavanje konkuriše nekoliko različitih pravnih mehanizama - kaže Glišović.

On je objasnio da sudovi Republike Srbije imaju nadležnost u rešavanju ovakih slučajeva.

- Međutim tu se uvek dovodi u pitanje mogućnost sprovođenja odluke naših sudova u okolnostima gde dotično lice više nije na teritoriji Srbije - naveo je on.

Glišović je objasnio da pripadnici NATO snaga imaju široko postavljen imunitet.

- Pripadnici NATO snaga, naročito američki državljani imaju siroko postavljen imunitet koji se gradi ugovorom između NATO i SAD sa državama u kojima su njihove snage stacionirane. Čak i Srbija ima određene propisane sporazume, ali oni se tiču samo događaja koji su nastali u vršenju dužnosti u NATO. Ovde se radi o jednoj čisto građansko-pravna stvar i ne može se zasnovati ta vrsta imuniteta - rekao je on.

#Ispovest

#Majka

#emisija

'