AKTUELNO

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će naredna godina biti istorijska za onkologiju jer će zahvaljujući novim aparatima neće biti lista čekanja i najavio da će za nekoliko meseci oko 600 mladih lekara dobiti posao.

Kako je rekao, odobreno je 2.000 radnih mesta u zdravstvu i u narednih nekoliko meseci 500-600 mladih lekara dobiti posao.

- U narednih deset dana ''Batut'' donosi nove normative. Nećemo više čekati da specijalista ode u penziju, nego pre nego što ode u penziju primamo mladog lekara. On dobija posao i specijalizaciju, da nam se ne bi desilo kao u okruženju da smo uložili u infrastrukturu i opremu, a da nije bilo ko da radi - rekao je Lončar.

Lončar je najavio da u Institutu za onkologiju i radiologiju KSC počinje da radi novi aparat za zračenje.

Na tom aparatu su u petak već tretirani pacijenti, a aparat će će od sutra biti "u redovnoj porceduri".

Taj aparat doprineće da se smanje lista čekanja u Beorgadu, rekao je ministar.

U septembru, odnosno oktobru prošle godine, pušteni su u rad aparati u Nišu i Kragujevcu, a Lončar kaže da su u KC Niš liste čekanja smanjene za 75 odsto, dok ih u Kragujevcu uopšte nema.

- I to nije sve, idemo u nabavku novih aparata - podvukao je Lončar.

Kako je rekao, 28. marta završava se tender Svetske banke koji "ne može da padne", nakon čega će stići još šest-sedam novih aparata, kao i simulatora i bunkera.

- Pacijenti neće biti žrtve birokratije ili nekih tendera kao u Kamenici. Do kraja godine stižu aparati. Ovo je istorijska godina za onkologiju, na 250.000 stanovnika imaćemo jedan aparat i do kraja godine neće biti lista čekanja - rekao je Lončar.

Dodao je da je Srbija u završnoj fazi kada je u pitanju nabavka sajber-noža, aparatom za zračenje tumora ne mogu da se operišu hirurškim putem, za malu karlicu, abdomen, grudni koš i kičmu.

#Doktor

#Posao

#Zlatibor Lončar

'