AKTUELNO

Premijer Aleksandar Vučić i članovi Vlade Srbije položili su danas venac na spomen-ploču Zoranu Đinđiću u dvorištu Vlade.

Danas se navršava tačno 14 godina od atentata na Đinđića, tadašnjeg premijera, na koga je pucano dok je izlazio iz automobila u dvorištu Vlade.

Foto: Tanjug

Premijer Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine.

Kao izvršioci odmah su osumnjičeni pripadnici zemunskog kriminalnog klana, a uvedeno je vanredno stanje, koje je trajalo do 22. aprila.

Foto: Tanjug

U policijskoj akciji "Sablja", uhapšeno je 11.665 osoba, među kojima je bilo partijskih funkcionera, visokih vojnih oficira, nosilaca pravosudnih funkcija i estradnih zvezda, a neki od njih su proveli određeno vreme u pritvoru.

Osumnjičeni kao glavni u organizovanju ubistva premijera bili su nekadašnji komandant raspuštene Jedinice za specijalne operacije Milorad Ulemek Legija i pripadnici zemunskog klana koji su ubijeni u policijskoj akciji, Dušan Spasojević Šiptar i Mile Luković Kum.

U "Sablji" je uhapšen neposredni izvršilac ubistva Zvezdan Jovanović.

Avgusta 2003. podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, suđenje je trajalo od decembra 2003. godina a maja 2007. godine proglašeni su krivim i osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne.

Legija se skrivao 14 meseci, predao se maja 2004. godine i osuđen na 40 godina zatvora, koliko je dobio i Jovanović.

Politička pozadina ubistva Zorana Đinđća još nije otkrivena.

Đinđić je rođen 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu. Bio je doktor filozofije i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Demokratske stranke

Funkciju gradonačelnika Beograda obavljao je 1997. godine, a predsednika Vlade Srbije od 2001. do ubistva 2003. godine.

Odigrao je važnu ulogu u predsedničkim izborima SRJ septembra 2000, i u petooktobarskim demonstracijama koje su dovele do svrgavanja sa vlasti Slobodana Miloševića.

Predvodio je DOS koji je činilo 18 stranaka. Ta koalicija pobedila je na parlamentarnim izborima decembra 2000. godine, i zatim januara 2001. postao premijer Srbije.

#Premijer

#Srbija

#Zoran Đinđić

'