AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najavio da će u okvriu programa “Srbija 2025” biti kompletno rekonstruisan Sportsko poslovni cenatar Vojvodine, poznatiji kao “Spens”.

- “Srbija 2025” je plan za petogodišni razvoj Srbije i svih opština gradova u zemlji. Posle dugo vremena imamo konkretan dokument koji će biti vodilja od lokalnog do državnog nivoa o ključnim prokjektima. Jedan od nezaobilaznih partnera jeste i Novi Sad – rekao je Vučević gostujući u emisiji “Svitanje” na TV Pink.

On je kao jedan od najinteresantnijh projekata izdvojio kompletnu rekostrukciju “Spensa” posle 40 godina.

Foto: TV Pink Printscreen

- Imali smo veliku diskusiju šta da radimo sa “Spensom” jer su to, kao i Centar “Sava” u Beogrdau, objekti koju su prevaziđeni za današnje vreme u pogedu energetske efikasnosti i upotrebe prostora, a decenijama se nije ulagalo u njih. Ili će ti objekti postati potpuno neisplativi i neodržvi ili ćemo morati da ih rekonstruišemo ili gradimo nove. Pošto se javnost odlučila da “Spens” ostane na tom mestu i u tom obliku radimo na projektu rekonstrukcije i to ulazi u program “Srbija 2025” – rekao je Vućević.

Novi Sad će, kako je dodao, konkurisati i za vodovod i kanalizaciju i lokalne puteve, a ostaje borba za rekonstrukciju stadiona “Karađorđe”.

 - Borićemo se. Mislim da je to velika šansa za Novi Sad, sport, fudbalski klub “Vojvodinu” da ima još jedan stadion, ali mora postojati dobra volja. Trenutno je u toku “Donkihotovska” borba, a veoma su snažni pojedinačni privatni interesi i ne treba ih potceniti – dodao je gradonačelnik Novog Sada.

Vučević je objasnio da je, kada je rekao da očekuje dodatna sredstva za dalji razvoj Novog Sada, mislio sam na razne izvore, istakavši da je grad na čijem je čelu partner sa Republikom na brojnim projektima.

Foto: TV Pink Printscreen

- Novi Sad ima budžet gotovo 30 milijardi dinara. Normalno da država mora da pomogne ove male opštine…Ne može sve da ide u Novi Sad, Beograd i Niš..To nije dobro i nije rešenje. Nama u većim gradovima je lakše i da spremimo dobre projekte  - naveo je on.

Prema njegovim rečima, Novi Sad ima ima već nekoliko gotovih projekata iz oblasti komunalne infrastrukture i misli da će povući sredstva iz programa “Srbija 2025” da ljudi vide da to nije na papiru, na ekranu

- Nije smao pitanje visine plata, mada jeste jedan od ključnih faktora da dođemo na platu od 900 evra. a penzije 450 evra, već i uslovi života – rekao je Vučević i primetio da predsednik Vučić uvek zadaje visoke ciljeve. 

Možete da navijate za nekog drugog, ali ne možete da kažete da Srbija nije dobila 300 kilometara auto-puta, da plata nije došla na 500 evra, da nam vojska nije bolje opremljena...

- Imamo vrlo delikatnu istuaciju, imamo pitanje KiM, pritisak na Republiku Srpsku pokušaje revizije Dejtonskog sporazuma, dešavanja u Crnoj Gori. Neko hoće da ukine istoriju, da kaže da tamo nije bilo Srba, srpske crkve, ćirilice, srpskog jezika, da  su Nemanjići su okupatori… Šta će takozvana crnogorska pravoslavna crkva i da uđe u crkve SPC, kada su tamo freske Nemanjića i srpske pravoslvne istorije. Kako će onikoji osporavaju Svetog Savu da obavljaju liturgije u tim hramovima – navodi Vučević

Foto: TV Pink Printscreen

On je istakao da Srbija ima komplikovan ambijent za napredak.

Mi maksimalno balansiramo, uspeh koji smo ostvarili je iznad očekivanja

Govoreći o izborima, Vučević je izrazio očekivanje da će proći u najboljem redu i da će većina građana izaći na glasanje.

- Srpska napredna stanka je učinila neke poteze koji nisu uinteresu izbornog rezultata SNS, ali su u interesu demokratizacije i opšte atmosfereu društvu u Srbij –naveo je Vučević misleći na smanjenje izbornog cenzusa.

Kako je dodao, to pokazuje da SNS ne stavlja interese strankeiznad državnih interesa, a državni interes je da se dijalog vrati u parlament 

#Miloš Vučevič

#Novi Sad

'