AKTUELNO

Najveći broj obolelih je među decom školskog uzrasta - oko 42 odsto, podaci su Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Gradski zavod za javno zdravlje juče je prijaio epidemiju gripa Institutu za javno zdravlje "Batut", jer je tokom prošle nedelje u prestonici registrovano 1.707 pacijenata sa simptomima sličnim gripu i 24.348 obolelih od akutnih respiratornih infekcija, što je za osam odsto više u odnosu na prethodnu sedmicu.

Dr Leposava Garotić Ilić, epidemiolog i načelnik jedinice za imunizaciju gradskog zavoda za javno zdravlje, objašnjava da prijava epidemije znači da se radi o povećanom broju obolelih, a ne o težoj kliničkoj slici.

- Često se prijava i proglašenje epidemije brkaju. Ministar zdravlja proglašava epidemiju po predlogu Instituta "Batut" onda kada je od većeg epidemiološkog i javno-zdravstvenog značaja – objašnjava doktorka.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da je dobro to što su deca na raspustu, pa se od sledeće nedelje možda može očekivati manje obolelih od gripa.

- Rizične kategorije se moraju vakcinisati i jako je važno da stariji ljudi, hronični bolesnici, deca i trudnice izbegavaju boravak u zatvorenom prostoru, kontakt sa obolelima, da redovno peru ruke, izbegavaju grljenje, ljubljenje. Važno je i provetravati prostorije, unositi dovoljnu količinu tečnosti, vitamine, sveže voće i povrće, dovoljno sna, umerena fizička aktivnost... – navodi dr Garotić Ilić.

Na teritoriji Beograda, kaže, trenutno cirkulišu oba podtipa virusa A: i AH1 i AH3, kao i tip virusa B. Oni koji imaju grip, kaže, moraju ostati kod kuće, slušati savete lekara, a kod kuće moraju ostati i dan nakon poslednje povišene temperature.

- Treba da se izoluju i od ukućana, da miruju, piju lekove za snižavanje temperature, koriste kapi za nos i slično, a sve kako bi se sprečile komplikacije. Oni koji osete otežano disanje treba da se odmah jave svom lekaru – kaže doktorka.

Najsezitivnije grupe koje češće oboljevaju od gripa su pripadnici mlađe populacije, od 4 do 8 godina starosti, ali i stariji sa pridruženim bolestima, kaže dr Vojislav Radosavljević, pulmolog. Kaže i da su prve mere za suzbijanje gripa uvedene oko Božića, kada je ograničen broj poseta pacijentima, a da su zatim posete i prekinute. 

Sprovedene su i epidemiološke mere koje se predviđaju:

- Ako pacijent dođe sa visokom febrilnošću i teškom kliničkom slikom, odmah na hitnoj službi bude trijažiran u smislu stanja sličnog gripu – kaže dr Radosavljević za „Novo jutro“. 

Foto: TV Pink Printscreen

Ističe da je važno slušati organizam, pa u slučaju da dođe do pogoršanja, neophodno je obratiti se lekaru. Kaže i da se sa niskom temperaturom ne treba javljati doktoru, već samo sa dosta povišenom i u trajanju od 5-6 dana i kada se razviju novi simptomi (iskašljavanje sukrvice, gušenje i slično).

- Ovi pacijenti treba odmah da se jave i njih je važno sanirati na vreme i na vreme ih lečiti – kaže dr Radosavljević. 

#Grip

#Novo jutro

#dr Leposava Garotić Ilić

#dr Vojislav Radosavljević

'