AKTUELNO

Aleksandar Kalaba, jedan od četvorice Srba koji uspešno evakuisani iz pakla kineskog grada Vuhana, gde besni epidemija koronavirusa, rekao je da su se smestili u karantin nedaleko od Marseja i da je "sve ok", ali da im je jedini zahtev da im se olakša komunikacija sa porodicama.

On je, zajedno sa Stefanom Vojnićem iz Beograda, Nenadom Neškovićem i Dušanom Đelićem iz Aranđelovca smešten u sobama Visoke škole za vatrogasne oficire, nedaleko od Marseja. Tamo će provesti ukupno 14 dana, koliko traje inkubacija zaraze, i za to vreme neće moći da napuste ograđeni prostor, koji obezbeđuju obučeni specijalci.

Kalaba je rekao da su se svi smestili, da je "sve OK", kao i da su u nekoj vatrogasnoj akademiji.

- Sobe su jednokrevetne u 99 odsto slučajeva, jedino su porodice zajedno. Od sale za fizičko su nam montirali restoran, koji je otvoren non-stop, imamo sokove, kafe, hrana je korektna. Izolovani smo, ne možemo da mrdamo, ogradili su nam područje koje je za nas. Put je bio malo naporan, držali su nas i pre leta u avionu i na aerodromu i posle. Kada smo sleteli u Francusku tri sata smo čekali u avionu - rekao je za Kurir Kalaba.

Dačić: Pomažemo!

Šef diplomatije Ivica Dačić rekao je da će srpska ambasada pomoći sve što još treba. - Već smo kupili kartice za telefone i čekamo da nam Francuzi kažu kako da im dostavimo u karantin jer nam je ambasada u Parizu. Naši državljani imaće apsolutno sve što im treba, vodimo računa o njima i u stalnom smo kontaktu - rekao je Dačić.

On moli srpsku ambasadu u Francuskoj da im reši telefonske kartice pošto je internet gde su smešteni loš.

- Neophodno nam je da bismo komunicirali s porodicama. To nam je prioritet, jedini zahtev koji imamo i baš nam znači - rekao je Kalaba.

#Karantin

#Srbi

#koronavirus

#vuhan

'