AKTUELNO

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće rekla je za Pink da žene koje se za pomoć obrate Sigurnoj kući uvek smatraju da su one krive za nasilje koje su pretrpele od muškaraca.

- Mnogo je važno da žene znaju da nisu krive i da ono što nisu eventualno uradile zbog čega misle da su one isprovocirale svog partnera, To nije razlog da budu pretučene i da ih neko istera iz kuće - rekla je Stanojević i dodala da ne postoji ničija krivica koja može da pravda nasilje.

Kako je ona rekla uvek se žene okrivljuju za nasilje i diskriminaciju koja im je upućena zbog načina odevanja.

Foto: TV Pink Printscreen

- Žene su te koje su krive ako dođu sa takvim suknjama ili velikim dekolteom. Sve ostalo nije bitno, ako ih neko napadne neće biti kriv jer je on bio isprovociran izgledom - ukazala je ona i dodala da bi svaka institucija trebalo da ima kodeks oblačenja koji se odnosi i na muškarce, a ne da isključivo bude usmeren prema ženama.

Ona je upozorila da čak i kada se bračni parovi razvedu bez sukoba ostaje mogućnost da i nakon toga žene budu napadnute, te je zbog toga neophodno da se obrate nekome za pomoć i zaštitu.

Foto: TV Pink Printscreen

- One uvek misle da su krive. Kod nas je žena naravno u većini slučajeva uvek kriva. Ako je u pitanju neki problem u slučaju žene i muškarca uvek je žena kriva. Žena je ta koja ga je izazvala, žena je ta koja ga je provocirala, koja nije ćutala onda kada je on bio ljut - navela je ona.

Stanojević se osvrnula na to da se Sigurnoj kući za pomoć objaćaju i muškarci.

- Mi najnormalnije razgovaramao sa muškarcima koji imaju problem. Pre neki dan nam je bio muškarac koji ima problem sa ženom, sa njemom porodicom i decom. Isti je tretman za sve, za svakog člana porodice. Mi radimo sa svima koji trpe neki vid nasilja nasilja u porodici - zaključila je Stanojević.

#Novo jutro

#Vesna Stanojević

'