AKTUELNO

Srbija sarađuje sa ostalim zemljama, unapred znamo ko treba da stigne do naše granice kako bi mogli da kontrolišemo. Takođe i mi prosleđujemo dalje naše informacije, rekla je za Pink prof. dr Darija Kisić Tepavčević, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje "Batut".

Juče je u Srbiji oko 12 sati dočekana grupa od 28 Kineza iz pokrajine Vuhan, koji su stigli u okviru turističkog putovanja.

U našu zemlju oni su ušli na graničnom prelazu kod Malog Zvornika, a prethodno obišli su Italiju, Hrvatsku i BiH.

Pored pripadnika granične policije Republike Srbije, koji su u svakom pogledu spremni za ove kontrole, na licu mesta bili su i nadležni iz svih službi, uključujući i one od Zavoda za javno zdravlje u Šapcu i Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut".

Kako je u Novom jutru TV Pink rekla prof. dr Darija Kisić Tepavčević, pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje "Batut" svi granični prelazi su dobro pokriveni i dražva vodi računa ko prolazi kroz i ostaje u našoj zemlji.

Foto: TV Pink Printscreen

- Svi naši granični prelazi su pokriveni. Potencijalna osoba koja bi mogla da nam donese infekciju je ona koja je bravila na području Vuhana u prethodne dve nedelje. Porverava se telesna temparatura i proverava se da li ima neke respiratorne infekcije. I oni su istu proceduru prošli više puta na svim graničnim prelazima. Mi smo u komunikaciji sa kolegama iz drugih zemalja, saradnja postoji i mi smo takođe prosledili informacije – objasnila je Kisić Tepavčević.

Foto: Tanjug AP/Vincent Yu

Da država vodi računa o svima koji stižu u Srbiju potvrdio je i Goran Stamenković, pomoćnik ministra za inspekcijske poslove koji je poručio da se o svima njima vodi računa punih 14 dana nakon stizanja u državu.

- Sinoć smo dočekali neke naše građane iz Kine, svi se dorbo osećaju i nema indikacija da su oboleli. Naši granični inspektori su im svakako predložili određene mere i njihovo zdravstveno stanje kontrolisaće se narednih 14 dana – kazao je Stamenković.

Foto: TV Pink Printscreen

On naglašava da su higijena i maska jedan od načina pervencije.

- Opšta mera zaštita i lična higijena su važni i to je preporuka naših vlasti, naravno važno je da se nose i zaštitne maske. Juče smo pomogli i graničnoj sanitarnoj inspekciji prilikom pregleda onih koji pristižu u našu zemlju i važna je saradnja svim – Stamenković.

Kisić Tepavčević kaže da je virus mutirao i da se prati svakodnevno kao bi se znalo na koji način tačno se prenosi, naglašava da nema razloga za paniku ali da je oprez obavezan.

-  Svima je ovaj virus nov. Prvo smo mislili da se ne prenose sa čoveka na čoveka, onda smo videli da je inkubacioni period i da je to ipak moguće. Ne isključujemo da može do zaraze da dođe i kapljičnim putem. Ipak ne širi se to baš tako lako. Koronavirusi su jako česti, 50 odsto respiratornih infekcija izaziva on. Početkom ovog veka videli smo da mogu da budu i opasni – objašnajva Kisić Tepavčević

Foto: Tanjug/Stefan Vojnić

"Ulice su prazne, ali i zbog njihove Nove godine, ne samo zbog virusa"

Đorđe Lazarević košarkaški trener koji boravi u Kini za Novo jutro je rekao da je situacija kritična, ali naglašava, da nije baš onako kako svetski mediji prenose. - Četiri osobe u Šamenu su zaražene. Ulice jesu prazne, ali to je zbog Kineske Nove godine. Vlasti preporučuju da se nose maske i da se izbegavju tržni centri i svuda gde je gužva. Situacija nije baš kao što svetksi medji prenose, ali treba biti oprezan – kaže Lazarević.

#Srbija

#Turisti

#Virus

#korona virus

'