AKTUELNO

Ministarstvo zdravlja objavilo je uputstvo o merama prevencije na tri jezika za putnike koji dolaze iz kineskog grada Vuhana i drugih područja zahvaćenih novim korona virusom

U uputstvu Instituta za javno zdravlje ''Dr Milan Jovanović Batut'', objavljenom na sajtu Ministarstva na srpskom, kineskom i engleskom jeziku, navodi se da osobe koje su boravile u Vuhanu ili su bile u kontaktu sa obolelila od novog korona virusa, treba da preduzmu nekoliko mera.

Putnicima se savetuje da u narednih 14 dana smanje kontakte sa drugim osobama u domaćinstvu, na radnom mestu ili na javnim mestima.

Ukoliko osete simptome infekcije organa za disanje (povišenu temperaturu, kijavicu, kašalj, curenje iz nosa, otežano disanje ili drugo), treba odmah da stave masku preko usta i nosa i pojačaju higijenu ruku (pranje toplom vodom i sapunom).

Foto: Tanjug AP/Chinatopix via AP

U preporukama ''Batuta'' se navodi da izbegavaju i kontakte sa drugim osobama i da koriste maramicu kad kijaju ili kašlju.

Na sajtu Ministarstva objavljena je i lista Instituta i Zavoda za javno zdravlje na području Srbije u kojima putnici mogu da se obrate epidemiologu i dobiju uputstva o daljem postupku.

Preporučenih mera treba da se pridržavaju i osobe koje su posećivale zdravstvene ustanove u kojima je moglo biti obolelih od novog korona virusa i na sve koji su posećivali pijace na kojima se prodaje meso domaćih i divljih životinja živim ili žive životinje.

Ukoliko imaju simptome respiratornog oboljenja sa povišenom temperaturom, putnici iz Vuhana ili drugih oblasti Kine mogu da se jave na poseban broj telefona 064 8945 235, koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja.

U proteklih nekoliko nedelja kod više stotina osoba potvrđena je infekcija novim korona virusom, a pretpostavlja se da ima više hiljada neprepoznatih inficiranih osoba.

Foto: Tanjug AP/Chinatopix via AP

Bolest je za sada potvrđena u više od 20 provincija u Kini, kao i u nekoliko drugih zemalja kod osoba koje su doputovale iz Vuhana u kome je počela epidemija.

Do sada je zabeleženo oko četiri odsto smrtnih ishoda među potvrđenim slučajevima.

Budući da se radi o novom virusu i da još uvek nisu jasne sve kliničke i epidemiološke karakteristike bolesti, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučuje preduzimanje mera za suzbijanje epidemije u njenom žarištu, kao i mera za sprečavanje prenošenja infekcije u druge zemlje.

#Ministarstvo Zdravlja

#korona virus

'