AKTUELNO

Ovih dana čekaonice Domova zdravlja pune su, a lekarima se uglavnom javljaju deca školskog uzrasta, koja imaju između 5 i 19 godina, na šta epidemiolog Predrag Kon kaže da se u cirkulaciji nalazi virus gripa AH3, kao i AH1 i virus tipa B.

Kon je za TV Pink rekao da su sva tri pomenuta virusa prisutna u Srbiji.

- Mi za sada nemamo i ne registrujemo neko značajno povećanje, ali u ponedeljak stižu novi podaci. Utisak jeste da je došlo do povećanja učestalosti oboljevanja u školskom uzrastu Tu imamo u jednoj školi dokazano prisustvo virusa AH3, kao i u jednom vrtiću – kazao je Kon.

Kako dodaje, po stacionarnim ustanovama postoji prisustvo sva tri virusa, zbog čega je doneta odluka o zabrani poseta.

Foto: TV Pink Printscreen

Kon je rekao da se grip razlikuje od ostalih respiratornih infekcija po tome što nastaje naglo i dodaje da je to njegova najveća karakteristika.

- Opšti simptomi podrazumevaju porast temperature, obično se kaže da treba da bude 38,5. Kod mnogih ljudi je to i temperatura samo preko 37. Suština je da pored toga mora da ima i neki respiratorni znak, a najčešći je kašalj. Može čak da bude i kijavica ili neke druge respiratorne tegobe – objašnjava Kon i dodaje:

Javljati se lekaru je najvažnije u trenutku kada se oseća oslabljeno disanje, to pogotovo važi za starije. Ne treba po svaku cenu juriti lekaru jer treba shvatiti da se nalazimo u sezoni gripa, kada je moguće da se na taj način neko zarazi.

Kon kaže da isto važi i za sve one koji imaju neku hroničnu bolest, to jest da oni u ovom periodu treba da izbegavaju odlazak lekaru.

Foto: Pixabay.com

- Kod nas je uobičajeno u februaru i martu da imamo najvećiprenos virusa, najbrži, međutim, videćemo da li će to da se desi i ove godine – naveo je doktor Kon.

#Predrag Kon

#Srbija

#Virus

'