AKTUELNO

Na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu postavljene su termovizijske kamere koje prate telesnu temperature putnika kao jedna od mera u suzbijanju zaraznih bolesti poput korona virusa.

V.d. pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijeske poslove Miodrag Stamenković tim povodom je izjavio da je resorno ministarstvo obezbedilo uslove za rad granične sanitarne inspekcija i na graničnom prelazu na aerodromu Konstantin Veliki u Nišu.

"Termovizijska kamera je jedna od najsavremenijih oprema u svetu, a koriste se u rada i naše inspekcije. One su podešene da na beskontaktan način detektuju određenu telesnu temperature putnika odnosno da alarmiraju inspektora na donju granicu 37,9 stepeni", objašnjava Stamenković.

Kako je kazao, granična sanitarna inspekcija u odnosu na detektovanu temperaturu putnika preduzima mere i sastavlja zapisnik u slučaju potencijalnog rizika.Konkretnije, kada je reč o korona virusu, Stamenković kaže da je budnost institucija stalna, te da nema mesta za paniku.

"Svetska zdrastvena organizacija pripremila je preporuke o pojačanoj ličnoj higijeni putnika i korišćenju određene oprem, kao i obezbeđivanju uslova za laboratorijsku identifikaciju uzročnika", dodaje Stamenković.

On je naglasio da Srbija za sada nije identifikovala ni jednog putnika sa korona virusom i zaključio da je država zajedno sa Ministarstvo zdravlja preduzela sve korake u cilju suzbijanja zaraznih bolesti.

#Aerodrom Konstantin Veliki

#Niš

'