AKTUELNO

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je prošle godine u Srbiji bilo "samo šest ubistava u okviru mafijaških obračuna", te ocenjuje da je u poređenju sa zemljama u regionu, pa i Evropi, Srbija je jedna od najbezbednijih.

Stefanović je novinarima u Beogradu, komentarišući poslednji obračun crnogorskih kriminalnih klanova u Atini, kazao da je za Srbiju važno da se obezbedi da takvih obračuna i likvidacija ne bude u našoj zemlji i istakao da to nije dobro bilo gde da se dešava.

- Kod nas imamo značajno smanjenje tih obračuna i broja likvidacija, to više nisu 2008., 2009. i 2010. kada smo imali po stotinak ubistava na godišnjem nivou. Imali smo ih i u poslednjih par godina, a prošle godine smo ih imali samo šest. I jedno je previše, ali kada pogledate druge zemlje regiona, Evropu, videćete da je Srbija jedna od najbezbednijih - kazao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, MUP će se i dalje boriti da ne bude nijednog mafijaškog ubistva, ali trudiće se i da rasvetle svako, da privedu počinioce pravdi.

Kako kaže, to što se dogodilo u Atini bio je obračun dva crnogorska narko klana, u kojem su vođe Škaljarskog klana likvidirane.

- To je stvar koja nije dobra da se desi bilo gde, ni u jednoj zemlji, bolje je takve ljude pohapsiti i dokazati šta su radili, nego da budu ubijeni - kazao je ministar.

Upitan za listu nepoželjnih u Srbiji i da prokomentariše navode predsednika Aleksandra Vučića da je takav obračun mogao da se desi u Beogradu da te osobe nisu stavljene na listu nepoželjnih u našoj zemlji, Stefanović je kazao da je tim osobama bolje zabraniti ulazak, nego obezbeđivati dodatnu zaštitu ili čekati da budu ubijene ili da ubiju nekog drugog.

Odgovarajući na ranije primedbe na mere kojima se zabranjuje nekim ljudima koji nisu naši državljani da uđu u Srbiju, a protiv kojih ne postoje sudske presude, Stefanović je kazao da je dosta slučajeva gde nema sudske presude i dovoljno dokaza, ali da se zna da će njihovim dolaskom bezbednost građana Srbije biti ugrožena.

Kaže i da je kao ministar unutrašnjih poslova upozoravao na to i predlagao mere kojima bi takvim osobama bio zabranjen ulazak u našu zemlju.

- Trudimo se da unapređujemo taj spisak i u saradnji sa policijama u regionu - naveo je ministar.

#Nebojša Stefanović

'