AKTUELNO

Početak godine uvek nagoveštava kakav će biti njen ostatak, barem kada je reč o kriminalnim sukobima. Uzevši u obzir ubistvo na Bežanijskoj kosi u Beogradu, kao i ubistva u Atini, možemo očekivati da dođe do novih obračuna koji će biti odgovori na ove likvidacije, kažu sagovornici "Novog jutra".

U glavnom gradu Grčke u nedelju uveče ubijeni su visoko pozicionirani pripadnici crnogorskog kriminalnog škaljarskog klana. Njhova likvidacija učinjena je u prepunom restoranu, a prema nezvaničnim informacijama, najmanje četiri osobe učestvovale su u ovom brutalnom ubistvu koje su očevici opisali kao ubistvo iz američkih filmova o mafiji. Sve je trajalo nepunih 30 sekundi i odigralo se pred gostima lokala i pred suprugama i decom. 

Foto: Printscreen YouTube/OneTV

Crnogorsko kriminalno podzemlje prethodnih godina našlo je sigurnu kuću u Beogradu, gde su rašiliri svoje poslove, pa se stekao utisak da je crnogorska mafija postala srpska, kaže bivši šef službe državne bezbednosti Božidar Spasić

Inače, povodom ubistva vođa škaljarskog klana u Atini, Vučić je ukazao da je reč o Crnogorcima, a ne Srbima i istakao da je posle ovog slučaja jasno koliko je bila važna zabrana brojnim osobama iz kriminalnog miljea, narocito sa teritorije Crne Gore, da ulaze na teritoriju Srbije.

- Srbija pokušava da se oslobodi tereta “uvoznih” kriminalaca iz Crne Gore, koji su se ovde dobro ušuškali – kaže Spasić. Podsetio je da je Vučić poručio Grcima i premijeru Grčke da ubijeni u Atini nisu Srbi, već Crnogorci, koji istovremeno imaju državljanstva više zemalja Evropske unije.

Foto: TV Pink Printscreen

Spasić dodaje da su supruge ubijenih u Atini došle iz Beograda, budući da su one najverovatnije bile sklonjene u srpsku prestonicu radi bezbednosti. Podseća i na mafijaški obračun na Bežanijskoj kosi, ali i da je bilo sitnijih obračuna vatrenim oružjem između beogradskih kriminalaca. 

- Početak godine uvek nagoveštava kakav će biti ostatak godine i čini se da 2020. neće biti mirna. Desila su se jaka ubistva i ona traže i izazivaju reakciju suparničkih grupa – kaže Spasić. Dodaje da mu se čini da se u sukob Škaljarskog i Kavačkog klana umešao neko treći koji “sklanja i jedne i druge, i ulazi u tu sredinu”.

Video: Pink.rs

Osvrćući se na reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića po pitanju likvidacije u Atini, Spasić kaže da je dobro što je poslat politički stav da mafija mora biti proterana iz Srbije ili da članovi iste moraju biti uhapšeni i stavljeni iza rešetaka. 

- Ono što ne valja jeste ono o čemu je takođe govorio predsednik Vučić: tužilaštvo i sudstvo nisu prepoznali da je borba protiv mafije suština društva. Stoga imamo ozbiljan problem i, umesto razrešavanja problema, povela se rasprava o tome da Vučić navodno želi da kontroliše sudstvo i tužilaštvo, iako je cilj samo ih podstaći da rade svoj posao – kaže Spasić za “Novo jutro”. 

Pečat ubistva na Bežaniji i likvidacije u Atini je isti, kaže kriminolog Zlatko Nikolić. Kaže da su zločini izvršeni zbog biznisa i podseća da je ceo Vračar pokriven prljavim novcem navodnih investitora i građevinskih preduzimača.

Foto: TV Pink Printscreen

- Teško da ćemo se, uprkos svim merama bezbednosti, osloboditi crnogorskih kriminalaca. Ne možemo da se hermetički zatvorimo i, iako postoji spisak od oko 500 “bezbednosno interesantnih” lica sa zabranom ulaska, neko od njih će ući i ponovo napraviti štetu na račun imidža Srbija. Posle svih harangi u zapadnim medijima, pojedini jedva čekaju da Srbima stave rogove i uši – kaže Nikolić za “Novo jutro”.

#Božidar Spasić

#Novo jutro

#Zlatko Nikolić

'