AKTUELNO

Veliki broj volentera, orintologa i ljubitelja ptica močvarica, sa područja Pomoravlja, uključilo se u akciju lociranja i prebrojavanja ptica močvarica, a najzanimljiviji je Specijalni rezervat prirode "Brzansko moravište" kod Jagodine, jedno od poslednjih očuvanih močvarnih staništa u dolini Velike Morave i ovom delu Srbije.

Reč je o međunarodnom popisu ptica vodenih staništa, a kod nas je sprovodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Akcija popisa traje do kraja meseca, rečeno je danas Tanjugu u Upravi za zaštitu i unapređenje životne sredine Skupštine grada Jagodine.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Volonteri će, na rekama, jezerima, ribnjacima, barama i drugim vodenim staništima prebrojavati divlje patke, čaplje, ždralove, kormorane, barske koke...

"Brzansko moravište" posebnu važnost ima sa aspekta zaštite ptica močvarica, jer čini deo koridora migracije, ali i obezbeđuje i uslove za gnezđenje mnogih retkih i zaštićenih vrsta ptica.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Na "Brzanskom moravištu", koje se nalazi između sela Brzan u opštini Batočina i sela Miloševo opština Jagodina, a površine je 64,75 hektara, od kojih je 49,75 hektara teritorija Jagodine, "redovno boravi 59 strogo zaštićenih vrsta ptica od kojih se 29 i gnezdi na ovom lokalitetu".

To je priridna mrtvaja, nastala na prostoru starog meandra reke Morave, gde su se i pored određenog antropogenog pritiska sačuvale osnovne vrednosti jednog močvarnog eko sistema, kažu stručnjaci Zavoda za zaštitu prirode Srbije.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Oni tvrde, da su ostala vlažna staništa uz Veliku Moravu, u najvećoj meri isušena i pretvorena u obradive površine, neke barare i mrtvaje su devatsirane eksploatacijom šljunka ili su pretvorena u odlagališta otpada.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Kada je reč o Velikoj Moravi, u blizini sela Končareva kod Jagodine, nalazi se kolonija čaplji.

Stvaranje kolonije uslovila je reka Mrava, brojne bare, ritovi i livade, dobar izvor hrane, ocenio je poznati jagodinski biolog Boban Stanković.

Ovih dana na Velikoj Moravi je puno i kormorana, ali i divljih patki, kojih ima i u reci Belici koja protiče kroz grad Jagodinu.

Foto: Tanjug/Dušan Aničić

#Brzansko moravište

#Jagodina

'