AKTUELNO

Dva lustera koja se nalaze u našoj prestonici nalaze se među najvećim na svetu i ostaviće vas bez daha.

Luster koji je sve fascinirao svojim izgledom i koji je u vreme kada je napravljen bio najveći luster na svetu nalazi se u sali "Srbija"u Palati Srbije.

Fantastični luster u obliku kristalne rozete sa čeličnim kracima jedno je od najlepših umetničkih dela u sali "Srbija" u palati Srbija.

Sala je dugačka 40 metara i široka 20, a može da primi 2.500 ljudi. U ovom svojevrsnom srcu palate, nalazi se i veličanstveni luster.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Kristalnim pločicama ispunjen je celokupan prostor između rozeta, a iza njih smešteno je 4.300 sijalica.

Luster je rađen u kombinaciji sa prirodnim osvetljenjem, jer se iznad njega nalazi staklena kupola.

Sa težinom od preko devet tona i prečnikom od 18 metara i dalje nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Kada se noću upali 4.300 sijalica, čija se svetlost prelama kroz prizme, dobija se efekat duge.

U našoj prestonici nalazi se i kristalni luster koji je jedan od najvećih na svetu. Luster ima 40.000 Svarovski kristala, dugačak je 30, a širok pet metara.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Luster u formi pravougaonika nalazi se u hotelu Jugoslavija u holu, ispred svečane banket sale.

U ovom hotelu, tokom njegove uzbudljive istorije, boravili su mnogobrojni državnici i poznate ličnosti, kao što su američki predsednici Ričard Nikson i Džimi Karter, kraljica Elizabeta II, nemački kancelar Vili Brant, pevačica Tina Tarner, astronaut Nil Armstrong, koji je prvi kročio na Mesec, njegov kolega Baz Oldrin i mnogi drugi.

#Beograd

#Luster

'