AKTUELNO

Udruženje sudija i tužilaca (UST) Srbije saopštilo je danas da mu se pripojilo Udruženje sudijskih i tužilačkih pomoćika (USTP) i da sada ima 612 članova.

Do spajanja dva strukovna udružnja došlo je na zajedničkoj skupštini UST i USTP prošle sedmice zaključenjem Ugovora o statusnoj promeni pripajanja, čime je praktično USTP prestalo da postoji kao samostalno udruženje

Kako se navodi, ova dva udruženja inače dele zajedničku istoriju, principe i ciljeve, pored ostalog - unapređenje položaja pravosudnih profesija vladavina prava.

Na zajedničkoj skupštini UST je izvršilo promene unutar organa, kako bi se dodatno osnažilo sudijskim i tužilačkim pomoćnicima i istovremeno omogućilo da pomoćnici budu ravnomerno zastupljeni u organima udruženja, kaže se u saopštenju.

Ovo sada jedinstveno udruženje - UST, poručuje da će, kao strukovno udruženje koje okuplja sadašnjost i budućnost pravosuđa, nastaviti svoju borbu za samostalno i nezavisno pravosuđe iz sudnica i kabineta, gde njegovi članovi svakodnevno rade, boreći se za pravo i struku svojim znanjem i hrabrošću.

Borbu za projekte i novac ino-finansijera, kao i do sada ostavlja, kako kaže, "autentičnim" udruženjima.

U saopštenju se napominje da Udruženje sudija i tužilaca Srbije sada ima ima 612 članova (75 odsto sudija i tužilaca i 25 odsto pomoćnika, akademaca i pripravnika).

Udruženje je pozvalo druga strukovna udruženja da saopšte koliko imaju članova i da li su ažurirali svoje spiskove u poslednjih 15 godina.

#Sudija

'