AKTUELNO

Mada je to teško dokazati, veliki broj udesa dogodi se zato što vozač nema adekvatnu obuću.

Javnost je ostala šokirna ovonedeljnim snimkom iz Banjaluke kada je žena uletela u izlog zato što joj se štikla zaglavila u patosnici.

Sigurnosne kamere zabeležile su momenat kada automobil u centru Banjaluke uleće u izlog prodavnice. Kasnije se saznalo da se devojci koja je vozila zaglavila potpetica,čizme u patosnici, zbog čega nije uspela da skine nogu sa gasa pa je izgubila,kontrolu nad automobilom. 

Foto: TV Pink Printscreen

Ovaj bizaran incident otvara pitanje koliko je objektivno opasna vožnja u štiklama.

Svetlana Miljuš, načelnica sektora prevencije u agenciji za bezbednost saobraćaja kaže,da vozač mora nositi obuću koja omogućava da cela površina pete bude u dodiru,sa podom. 

- Kada nosite cipele sa visokom štiklom vama peta samo u jednoj tački ima,oslonac. Jednostavno nemate osećaj da li dovoljno jako pritiskate nožne,komande. Stopalo vam je u neudobnom i neprirodnom položaju u odnosu na onaj na,koji ste navikli. Štikla može da se zaglavi u patosnici – navela je Miljuš.

Mnoge žene imale su problem u vožnji zbog neadekvatne obuće. Zakon,o bezbednosti u saobraćaju, međutim, ne zabranjuje vozačima da voze u japankama,i visokim štiklama i policija nema mogućnost izrekne kaznu onima koji se odlučite,za ovu obuću.

Foto: TV Pink Printscreen

-Iako Zakon nije definisao koja je to obuća koja je adekvatna za upravljanjevozilom, obuća kao što su japanke, papuče i cipele sa visokom štiglom mogu daugroze bezbednost u saobraćaju – istiće Miljuš.

Prema nezvaničnim podacima, oko milion i po nezgoda dogodi se u svetu zbogneodgovarajuće obuće.

#Automobil

#vožnja

#štikle

'