AKTUELNO

Iranci Muhamed i Atusa prešli su u pravoslavlje i na krštenju u lozničkoj crkvi dobili imena Mihajlo i Teodora. Čekajući azil u Srbiji pripremaju prvu zajedničku izložbu, ali i slavu koju će obeležiti 10. decembra.

Početkom godine Muhamed Bardahari je prešao u pravoslavlje i promenio ime u Mihajlo, a zatim i njegova supruga Atusa, koja je po krštenju dobila ime Teodora.

Mihajlo i Teodora borave u Centru za azil u Banji Koviljači. U toku je proces za dobijanje azila, i ne žele poput drugih da odu iz Srbije.

Mihajlo je izjavio da je u Srbiji pronašao pravoslavnu crkvu i sveštenike, koji su mu dali informacije koje su mu bile potrebne kako bi promenio veru.

Foto: TV Pink Printscreen

„Odlučio sam da prom enim veru i zahvalan sam njima što su me prihvatili i naučili me životu u pravoslavlju. Svake nedelje odlazimo u crkvu, a pripremamo se i da proslavimo slavu“, rekao je Mihajlo.

Teodora ističe da su sa hrišćanstvom bili upoznati i pre dolaska u Srbiju, ali da zbog njihove kulture i politike u Iranu, tamo nisu mogli da se izjasne kao hrišćani.

Foto: TV Pink Printscreen

„Otac Miloš u Loznici nas je uputio u sve detalje, i tada smo odlučili da prihvatimo ovu veru i to je bila najbolja odluka u našim životima“, rekla je Teodora.

U sobi od nekoliko kvadrata koju su pretvorili u slikarski atelje, nalazi se ikona Trojeručice.

 „Ovde je situacija dobra, nismo očekivali luksuzni smeštaj i hotele, ali zahvaljujuću ljudima iz Centra imamo dobre uslove i sigurno mesto“, rekao je Mihajlo.

Foto: TV Pink Printscreen

Teodora se zahvalila ljudima iz Srbije na pomoći, kao i Iranskoj organizaciji koja im pomaže u prikupljanju potrebnih dokumenata za dobijanje azila.

Mihajlo ističe da je, kada je došao u Banju Koviljaču, bio besposlen, pa se odlučio za slikanje.

„Počeo sam posebno da se bavim kaligrafijom i portretima. Ljudi koje sam upoznao ovde zainteresovani su za moja umetnička dela. Kaligrafija kojom se bavim deo je iranske kulture, pa sam rašio da je prikažem i ovde“, rekao je Mihajlo.

#Iran

#pravoslavlje

'