AKTUELNO

U nesrećama u kojima dolazi do naletanja na zaustavljeno vozilo na auto-putu, prema podacima Uprave saobraćajne policije, godišnje pogine pet osoba, a 20 bude povređeno. Pažnja na auto-putu mora biti na maksimumu, jer svaka greška košta mnogo, a najčešće se plaća životom, saglasni su sagovornici "Novog jutra".

Tri osobe su poginule, a osmoro je teško povređeno u saobraćajnoj nesreći koja se dogodila prošle nedelje na auto-putu Beograd-Niš u blizini sela Gornja Trnava,.

Do nesreće je došlo kada je kamion kraljevačkih tablica, koji je vozio iz pravca Beograda ka Nišu, naleteo na kombi kragujevačke registracije, koji je prevozio 10 osoba. Kombi je bio u zaustavnoj traci.

Foto: Pink.rs

U ovakvim nesrećama, u kojima dolazi do naletanja na zaustavljeno vozilo na auto-putu, prema podacima Uprave saobraćajne policije, godišnje pogine pet osoba, a 20 bude povređeno.  

Prema rečima Damira Okanovića, direktora Komiteta za bezbednost saobraćaja, auto-putevi su najbezbedniji, ali se greške najskuplje plaćaju, neretko životom. 

- Brzina od 130 km/h je brzina koja ne prašta greške. Zaustavna traka je mesto namenjeno za zaustavljanje, ali u najneophodnijim i izuzetnim situacijama, kao što je tehnička neispravnost vozila ili problem sa vozačem – kaže Okanović. Dodaje da jedan dodir sa vozilom koje se kreće brzinom od 130 km/h može imati fatalne posledice.

- Nema šale! Zamislite da dotaknete dalekovod ili strujni vod - gotovo! Greška na auto-putu se plaća životom! – kaže Okanović i dodaje da, ako vozač ima potrebu da stane, zaustavi svoje vozilo na odmorištu, benzinskoj stanici, a nikako u zaustavnoj traci.  

Foto: TV Pink Printscreen

Ukoliko, kako naglašava, dođe do zaustavljanja na auto-putu (zbog saobraćajne nesreće koja se dogodila vama ili nekome ispred vas) važno je što pre napustiti vozilo i skloniti se sa auto-puta (ne stajati čak ni u zaustavnoj traci). Prethodno je potrebno uključiti sva četiri migavca, postaviti trougao na najmanje 100 metara od vozila, obući svetloodbojni prsluk i pozvati nadležne. 

Mladen Mijatović, autor i urednik emisije Crna hronika kaže da većina udesa na auto-putevima ima tragične posledice. Činjenica jeste da su ovi putevi najbezbedniji i da je, zahvaljujući aktivnostima državnih organa, u prethodnim godinama značajno povećan broj kilometara. Ovo je uticalo i na povećanu bezbednost saobraćaja u Srbiji.

- Posledice udesa na auto-putu su teške i to je čista fizika – kaže Mijatović za “Novo jutro”. Dodaje da svaki delić sekunde nepažnje može značiti fatalne posledice.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, od početka godine evidentirano je oko 33.400 nesreća na srpskim putevima, a poginulo je oko 500 osoba. Prošle godine u istom period nastradale su 504 osobe. Ističe da se saobraćajna nesreća može dogoditi svakome, te je važno voditi računa i poštovati sve propise.  ,

Neretko su žrtve nesreća, kako kaže, bile one osobe koje su ispoštovale sve propise. 

- I to se dešava jer nikada ne znate ko je za drugim volanom. Zato je bitno biti oprezan i poštovati propise – kaže Mijatović za “Novo jutro”.

#Damir Okanović

#Mladen Mijatović

#Novo jutro

'