AKTUELNO

Handke je granica. Zbog toga, ili si za NATO ili si za Handkea, ili si za bombradvoanje ili si za Handkea. Mi zato moramo da vodimo računa o tome da stanemo iza tog čoveka, ali ne zato što je on srpski nacionalista, već zato što je veliki pisac, kazao je Risitić u Novom jutru.

Više od 120 srpskih univerzitetskih profesora, naučnika i književnika uputilo je pismo Švedskoj kraljevskoj akademiji i Nobelovom komitetu reagujući na napade na dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea, u kojima se ovaj austrijski pisac uvlači u priču o genocidu da bi se demonizovali Srbi.

Potpisnici pisma ističu da takvi ostrašćeni glasovi negacije autorskog pogleda na društvo i politiku predstavljaju pretnju vrednosti slobodnog mišljenja.

Potpisnici ističu da najveći broj regionalnih i zapadnih kritičara Handkea ne referira na njegovo delo već na njegove javne političke i nacionalne stavove o Srbima tokom razbijanja jugoslovenske države i o Slobodanu Miloševiću, a pritom koriste sredstva obračuna sa piscima iz totalitarnih vremena - diskvalifikacije stvaraoca zbog njegovih javnih stavova.

Foto: TV Pink Printscreen

Ljubiša Ristić, pozorišni reditelj, za Novo jutro Pink televizije kaže da su mogi mladi glumci u Srbiji svoja prva, pozorišna iskustva, sticali upravo na njegovim delima.

- Važna stvar je što su naši profesori napisali ovo pismo. Valjda će sada krenuti da  štampaju Handkea i da ga više eksponiraju kod nas. On je zapravo granica, ili si za NATO ili si za Handkea, ili si za bombradvoanje ili si za Handkea. Mi zato moramo da vodimo računa o tome da stanemo iza tog čoveka, ali ne zato što je on srpski nacionalista, već zato što je veliki pisac – kazao je Risitić.

On je takođe istakao da veliki broj mladih glumaca upravo pozorišnu karijeru započinje na njegovim delima.

Foto: Tanjug AP/Kerstin Joensson

-  Svaka nova generacija glumaca uči se na revolucionarnim komadima koje je Handke napisao. Njega sam gledao i kao mlad, nekih dvedestak godina, bio sam student gledao sam njega dela i poželeo sam da ga radim. Ovi mladi glumci su šesta generacija koja igra ovo “Psovanje publike” koje je jedno od njegovih prvih dela – dodao je.

- “Psovanje publike” deluje kao laka predstava, ali nije. Ima tu svega osim glume. Potrebna je velika koncentracija da bi se odigrala, ali i publika je ne shvati uvek prijatno – rekao je glumac Luka Pavlović.

Foto: TV Pink Printscreen

Risitić je nagovestio da je tek sada u planu, u saradnji sa ostalim pozorištima, da se,obrađuju dela ovog Nobelovca.

- Mislim da ćemo pred Novu godinu da krenemo probe. Planiramo možda čak i četiri njegovih komada – rekao je Risitić ističući da napadi na njegov književni rad imaju,zapravo političku konotaciju.

- Ovi mali književnici i filozofi bi da pričaju o njemju. Oni su profiteri koji pokušavaju da na račun Handeka da se čuje za njih – naglasio je Ristić.

#Ljubiša Ristić

#Nobelova nagrada

#Novo jutro

'