AKTUELNO

Poslednji put se državljanstvo i Nobelova nagrada povezivalo kada je Boris Pasternak dobio ovu nagradu za Doktor Živaga, i evo, sa Handkeom je to ponovo akutelno, kazao je reditelj Ljubiša Ristić za TV Pink.

U oktobru je Švedska akademija saopštila da je Nobelovu nagradu za književnost za 2019. dodelila austrijskom piscu Peteru Handkeu, ali polemika u inostranim medijima i na društvenim mrežama ne jenjava. 

Svetski mediji objavili su na desetine autorskih tekstova o poslednjem nobelovcu, a u svima je akcenat stavljen na Handkeovo prijateljstvo sa Slobodanom Miloševićem i na podršku srpskom narodu tokom bombardovanja i ratova devedesetih.

I dok Nobelov komitet poručuje da, po statutu, "nema oduzimanja nagrade",,zajednička ocena većine zapadnoevropskih medija je da "Handke ne zaslužuje,Nobela".

Ipak, ima onih koji razdvajaju piščeve literarne domete od njegovih dnevno-političkih stavova.

Slikar Miloš Šobajić za Novo jutro TV Pink kaže da Handke uspešno odloleva svim napadima upućenim na njegovu adresu.

- Njegovo delo je i suviše veliko, njemu Nobelova nagrada i nije potrebno. To pljuvanje po njemu koje traje već 30 godina ne jenjava. On je vitez koji sve to sa osmehom prima sve to u svojoj velikoj bašti nedaleko od Pariza. Nije prvi put da se tako veliki pisac razapinje – smatra Šobajić.

Za sve ovo vreme, pokrajina Koruška proverava da li je Handke, prijemom pasoša bivše SR Jugoslavije, koji mu je uručen 1999. godine u Ambasadi u Beču, izgubio austrijsko državljanstvo.

Naime, austrijski zakon o državljanstvu jasno kaže da svako ko uzme drugo državljanstvo gubi austrijsko, izuzev ako ne dobije odobrenje nadležnih vlasti.

Handke je u pismu koruškim vlastima naveo da je pasoš koji je dobio 1999. u Beču samo bio uručen sa ciljem olakšavanja putovanja sa svrhom istraživanja u SRJ.

Reditelj Ljubiša Ristić je ovaj gest uporedio sa Staljinizmom koji podrazumeva klasnu borbu, objasnivši to da sada sve svodi gleda kroz politiku i politčka opredeljenja.

- Ceo zapad prepravljen političkom korektnošću, a to se u vreme Staljina zvalo partivnost. Znači, to je nešto u skladu sa partijom i političkim opredeljenjem. Pogledajte sve zapadne medije, to je čist Staljinizam. Poslednji put se državljanstvo i Nobelova nagrada povezivalo kada je Boris Pasternak dobio ovu nagradu za Doktor Živaga – kazao je Ristić.

#Nobelova nagrada

'