AKTUELNO

Potrošači koji ne žele da ih trgovci uznemiravaju telefonom biće u prilici da se preko svog operatera prijave u registar "Ne zovi", rešenje je koje predviđa Nacrt zakona o zaštiti potrošača koji je u javnoj raspravi, rekla je danas pomoćnica ministra trgovine za zaštitu potrošaca Višnja Rakić.

Rakić je izjavila da će registar "Ne zovi" biti kod regulatornog tela - RATEL-a i nalaziće se na njihovom sajtu.

- Da bi zašitili potrošače, insistiraćemo na registru 'Ne zovi', trgovci ne smeju biti nestrpljivi i nasrtljivi - rekla je Rakić za Novo jutro TV Pink i dodala da je za Nacrt zakona o zaštiti potrošača u toku javna rasprava i da on treba prvo da prođe sve procedure.

Nacrt zakona predviđa i uvođenje prekršajnih naloga za lakše prekršaje trgovaca.

Foto: TV Pink Printscreen

- To su nalozi za lakše prekršaje, kada inspektor predoči prekršaj trgovcu a on prihvati da u kraćem roku uplati pola iznosa kazne, pa se tako reši spor - rekla je Rakićeva i dodala da će takvi nalozi moći da se izdaju samo u slučaju prekršaja za koje postoje fiksne kazne.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Goran Papović ocenio je da je nacrt zakona kraj priče da je zaštita potrošača borba sa vetrenjačama i da se polako dolazi do standarda razvijenih društava.

- Uvođenje prekršajnih naloga za nas krucijalno, to je bila naša primedba ranije, a do sada bila samo kolektivna tužba kao zaštita - rekao je Papović.

Foto: TV Pink Printscreen

Najveće primedbe potrošača jesu oko poštovanja garantnog roka rekao je i dodao da je značajno što će biti novih rešenja u zakonima o poštanskom saobraćaju, elektronskoj trgovini i zaštiti ličnih podataka.

- Neko je trgovcima prodao bazu podatka o penzionerima, kako drugačije objasniti to da ih neki trgovci nepogrešivo zovu - rekao je Papović.

Kako dodaje, uz zakon o zaštiti potrošača najbitnije je izraditi podzakonska akta, tumačenja i jasne procedure.

Više o pomenutim temama saznajte u videu koji sledi:

#Goran Papović

#Višnja Rakić

#zaštita potrošača

'