AKTUELNO

Naši nastavnici su sjajni, vredni i njihov trud se prepoznaje. Šestu godinu za redom udruženje Živojin Mišić proglasilo je najbolje edukatore Srbije. Komisija koja broji preko 50 članova izabrala je 10 učitelja i nastavnika iz sedam gradova i mesta širom Srbije.

Učiteljica Vesela Mačkić iz Osnovne škole Ivan Gundulić iz Novog sada je jedna on njih, a ona je sedam godina učiteljica u maloj seoskoj školi.

Za nju kažu da je nasmejan i veliki edukator i da je specifična jer je njen pristup edukaciji drugačiji, a između ostalog, sa đacima pravi i edukativne filmove.

- Na časovima građanskog pravimo edukativne filmove i sarađujemo sa lokalnim TV stanicama koje uređuju dečiji program, tako da smo radili nekoliko dečjih emisija u kojima smo istraživali stare zanate i ono što je specifično za naše okruženje i onda na taj način su deca i učila nešto o starim zanatima i upoznavala se sa svojom okolinom – rekla je Mačkić za TV Pink.

Foto: TV Pink Printscreen

Ona je rekla da zajedno sa svojim đacima ima organsku baštu koja je zasađena pre tri godine, kada su njeni đaci bili prvi razred.

- Počeli smo jednu malu organsku baštu u neuređenom delu dvorišta sa ciljem da se zdravo hrane, i kasnije je to preraslo u jedan veći projekat, sada imamo plastenik u kojem gajimo puno voća i povrća i pored toga što se učenici zdravo hrane, oni se uče nekim preduzetničkim kompentencijama, uče se socijalnim veštinama koje će im trebati kasnije u životu – navela je Mačkić.

Kako dodaje, jako je ponosna što su se za taj projekat zainteresovale i njene kolege i što su u projekat uključeni učenici od 1. do 8. razreda.

Za učiteljicu Ljiljanu Lazarević iz Osnovne škole Mihajlo Petrović Alas iz Beograda kažu da je ohrabrujući i topli autoritet.

Ona smatra da je spoj i ravnoteža pomenutog jedini način da se đaci zainteresuju i za učenje i obrazovanje.

Foto: TV Pink Printscreen

- Mislim da je to jedini način, zato što to ohrabrujući i topli daje deci mogućnost, slobodu i širinu da oni izraze svoja interesovanja koja su često van okvira planova i programa i zbog te topline i podrške mogu da realizuju i neke svoje projekte. To autoritet je jer kao i bilo gde mora da postoji krov, neka pravila kojih moramo da se držimo – ocenila je Lazarević.

Kako dodaje, sa njom i njenim đacima postoje pravila i nije dozvoljeno sve da se radi.

Lazarević kaže da je njoj i njenim đacima ekologija u fokusu i da zajedno idu na planinarenja.

- Oni tu uče ne samo svoju ljubav prema prirodi da neguju, nego življenje i zašto,nam je priroda važna, prosto se sažive sa njom. Da ne pričamo o slobodnoj igri,i da taj dan nisu proveli ispred tableta i telefona – kazala je Lazarević i istakla značaj socijalizacije.

Isidora Kadijević iz udruženja Živojin Mišić kaže da je svaka godina izazovna i da je udruženje i ove godine imalo divan zadatak.

Foto: TV Pink Printscreen

- Ove godine smo imali oko 300 prijava za najboljeg edukatora Srbije, od toga smo,proglasili 10. Nakon šest godina realizacije našeg projekta imamo 79 najboljih,edukatora Srbije, što znači da svake godine cifra raste i mi smo stvarno ponosni na njih – rekla je Kadijević.

#Isidora Kadijević

#Ljiljana Lazarević

#Nagrada

#Vesela Mačkić

#učiteljica

#škola

'