AKTUELNO

Novopostavljeni američki ambasador Entoni Godfri je nedavno snimljen u šetnji Kalemegdanom, gde je uživao u prirodnim i istorijskim lepotama naše prestonice sa svojom suprugom Anom.

Ambasador je sa Beograđanima odigrao partiju šaha, "provozao" se čuvenom panoramom, ali jedan njegov akt je posebno privukao pažnju svih Srba.

On je sa suprugom, koju je upoznao u Irskoj, ušao u našu veliku svetinju, crkvu Ružicu na Kalemegdanu i tom prilikom se prekrstio po pravoslavnom običaju, sa tri prsta, i sa desna na levo.

Oni su tom prilikom u ovoj vojnoj crkvi zapalili i sveće za žive i za mrtve.

Američka ambasada je taj snimak objavila na svojoj zvaničnoj stranici na Fejsbuku, kao i na društvenoj mreži Tviter, uz sledeći komentar:

"Šta čini jedno subotnje prepodne? Šetnja gradskim ulicama, istraživanje tvrđave, partija šaha, odlazak u crkvu i na pijacu. Ambasador Godfri i njegova supruga nastavili su sa istraživanjem svog novog doma."

Ovaj potez američkog ambasadora je izazvao buru u komentarima, pa mnogi nagađaju da se radi samo o poštovanju verske tradicije, dok drugi tvrde da je ambasador pravoslavac, pogotovo ako se uzme u obzir da je pre Beograda bio američki predstavnik u Rusiji.

Entoni F. Godfri je postao američki ambasador u našoj zemlji krajem oktobra, i tom prilikom je zamenio svog prethodnika Majkla Skata. Kao jedan od glavnih zadataka tokom svog mandata navodi se zalaganje za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

Godfri, karijerni diplomata u klasi ministra-savetnika je od 2015. do 2019. godine bio je najpre ministar-savetnik za politička pitanja, a zatim i zamenik ambasadora SAD u Moskvi. Od 2013. do 2015. godine bio je na čelu Kancelarije za Irak u Birou za Bliski istok Stejt departmenta i ministar-savetnik za politička pitanja u Ambasadi SAD u Bagdadu od 2012. do 2013. godine. Tokom svoje karijere duge skoro 40 godina, koja obuhvata službe u američkoj mornarici i Stejt departmentu, ambasador Godfri je postao stručnjak za srednje-evropske i južnoevropske poslove.

On je radio i kao direktor za Tursku i evroazijsku energetiku u Savetu za nacionalnu bezbednost u periodu od 2011. do 2012. godine i kao savetnik za političko-vojne poslove u Ambasadi SAD u Ankari od 2008. do 2011. godine. Bio je zamenik ambasadora u Ambasadi SAD u Jerevanu u Jermeniji od 2004. do 2007. godine, a pre toga je radio u Političkom odeljenju Ambasade SAD u Zagrebu od 2001. do 2004. godine. Od 1998. do 2000. godine je radio u Kancelariji za Rusiju u Birou za evropske i evroazijske poslove, a od 1996. do 1997. godine u Groznom, u Rusiji, kao zamenik šefa OEBS-ove Grupe za pomoć u Čečeniji. U periodu od 1980. do 1992. godine je služio u Mornarici Sjedinjenih Država, uključujući i službe u Turskoj i Japanu.

Učio je ruski jezik na Vojnom institutu za strane jezike u Montereju u Kaliforniji. NJegov poslednji vojni angažman u trajanju od četiri godine bio je na poslovima kontrole sovjetske implementacije sporazuma o kontroli naoružanja pri Inspekcijskoj agenciji na terenu.

Ambasador Godfri je diplomirao na Univerzitetu Kalifornija u Dejvisu. Govori ruski, srpskohrvatski i turski. Oženjen je Anom (devojačko O’Tul), koju je upoznao tokom svoje službe u Dablinu, sa kojom ima troje dece, starosti 27, 19 i 18 godina.

Na Fejsbuk profilu američke ambasade u Beogradu, postavljen je i status da naša zemlja danas obeležava Dan primirija u Prvom svetskom ratu uz fotografiju Milunke Savić.

Amerika obeležava Dan veterana, nacionalni praznik kojim odajemo poštu i zahvalnost onima koji su se borili za svoju zemlju. U Srbiji obeležavamo Dan primirja, odajemo počast vojnicima i civilima postradalim tokom Prvog svetskog rata i sećamo zajedničkih heroja od pre jednog veka, Srba i Amerikanaca koji su umirali zajedno boreći se za slobodu Evrope. Jedna od heroina velikog rata bila je Milunka Savić koja je ušla u istoriju kao borac neverovatne hrabrosti i najodlikovanija žena u istoriji ratovanja, navodi se na Fejsbuk profilu američke ambasade u Beogradu

#ambasador SAD u Srbiji

'