AKTUELNO

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i gradonačelnik Kumanova Maksim Dimitrievski potpisali su Sporazum o uspostavljanju saradnje, odnosno najviši pravni akt koji mogu da potpišu gradovi iz Republike Srbije sa gradovima iz inostranstva.

Dokument je potpisan na svečanosti u severno-makadenskom gradu prilikom obeležavanja 500 godina od osnivanja Kumanova.Odluka o uspostavljanju saradnje između Grada Novog Sada i Opštine Kumanovo jednoglasno je doneta 4. novembra na sednici Skupštine Grada Novog Sada. Saradnja se uspostavlja na osnovama ravnopravnosti dva prijateljska naroda radi unapređenja društvenog i ekonomskog razvoja. Grad Novi Sad i Opština Kumanovo, kako je navedeno, uspostaviće saradnju u oblasti kulture, nauke, obrazovanja, turizma, sporta, kao i u realizaciji programa i projekata u oblasti socijalne zaštite, urbanizma i komunalne delatnosti.

Foto: novisad.rs

-Danas smo samo formalno potvrdili prijateljstvo koje traje već dugo godina. Posebna čast nam je da smo ovaj Sporazum potpisali baš u okviru obeležavanja 75 godina od oslobođenja Kumanova u Drugom svetskom ratu, i 500 godina postojanja tog lepog grada. Želja nam je da saradnja bude još plodonosnija, a sve u interesu naših građana. Mi smo jedna od karika koje čine dobre odnose Srbije i Makedonije. Nastojanja naših država su da ovo bude region investicija, novih autoputeva, region u koji će se ljudi vraćati da žive i rade. Mladi ovde treba da imaju šansu da stvaraju ono što žele. Zapadni Balkan je naša kuća i svi zajedno treba da radimo na kreiranju dobre sredine za život svih nas – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević i čestitao građanima Kumanova dva važna datuma u istoriji njihovog grada.

Foto: novisad.rs

Kumanovo, koje je sedište istoimene Opštine, je drugi po veličini grad u Severnoj Makedoniji sa značajnim brojem stanovnika srpske nacionalnosti i ima velik značaj za srpsku zajednicu u Severnoj Makedoniji, kao i za važne trenutke srpske istorije. To je dvanaesti grad pobratim Novom Sadu, a Pismo o namerama potpisali su u novembru prošle godine gradonačelnik Kumanova, i, po ovlašćenju gradonačelnika Novog Sada, predsednik novosadskog parlamenta Zdravko Jelušić.

#Kumanovo

#Novi Sad

'