AKTUELNO

Crkva u selu Kućanci u Slavoniji, u kojoj je kršten patrijarh Pavle i koja je 1991. godine srušena, sada je obnovljena i biće osveštana 16. novembra. U rodnom selu nekadašnjeg srpskog patrijarha gradi se i zadužbina sa muzejom koji će biti posvećen njemu.

Crkva Svetih apostola Petra i Pavla u slavonskom selu Kućanci, kod Donjeg Miholjca u Hrvatskoj, podignuta je iz temelja jer je minirana i potpuno uništena za vreme poslednjeg rata. Dragan Gaćeša, protojerej i paroh kućanački, najavljuje da će 16. novembra osvećenjem hrama biti obeleženo i 800 godina autokefalnosti SPC. Dolazak je potvrdio patrijarh Irinej te još 12 arhijereja.

Pored obnovljene crkve, na rodnom placu patrijarha Pavla biće izgrađena kuća, ista kao ona u kojoj je rođen. Na tom imanju nalazi se već jedna kuća koja će biti pretvorena u muzej, a pored će biti izgrađen i konak, te crkvica posvećenja nekadašnjem poglavaru SPC.

- Crkva u kojoj je patrijarh Pavle kršten izgrađena je 1928, ali je pred ponoć, 20. decembra 1991. godine, dignuta u vazduh. Ostao je samo zvonik, koji smo sada obnovili i izgradili novu crkvu od temelja. To je bio pokušaj da se izazove revolt, ali patrijarh je bio pre svega bio čovek neba, a ne zemlje. Nije zabeleženo da je reč rekao o tome što je crkva u kojoj je odrastao i gde je kršten minirana - izjavio je Gaćeša.

Crkva je obnavljana skoro 10 godina, a za osvećenje je izabran praznik Đurđic, 16. novembra, dan nakon što se srpski patrijarh upokojio 2009. godine.

Kuća u kojoj je rođen više ne postoji, ali je privrednik Milija Kostić iz Čačka kupio to imanje i poklonio SPC. Uskoro bi na njemu, uz pomoć starih fotografija, ali i sećanja meštana, trebalo da bude izgrađena identična kuća kao ona u kojoj je živeo tada Gojko Stojčević.

- Na rodnom imanju patrijarha Pavla obnovićemo postojeću kuću. Ona će će biti pretvorena u muzej posvećen patrijarhu. Imanje je prostrano i vremenom će tamo biti podignuta zadužbina. Njegova rodna kuća, crkvica, konak za prijem dece iz celog sveta i park. Celo zdanje ličiće na mali Prizren, jer je patrijarh Pavle najduže bio u Prizrenu kao episkop raško-prizrenski, od 1957. do 1990. godine - nastavlja sveštenik.

Kućance su nekada većinom naseljavali Srbi, no danas je mesto pusto. Iako ga ratna razaranja nisu direktno zahvatila, deo Srba je devedesetih otišao u Srem, a naselili su se Hrvati iz BiH. Danas, međutim svi odlaze u Nemačku i Austriju.

- Srbi u Zapadnoj Slavoniji nisu u najboljem položaju, ili su poljoprivrednici ili penzioneri. Mladi odlaze u Evropu. Hvala onima koji su ostali i sačuvali crkvu i rodno imanje patrijarha, pa samim tim i uspomenu na njega. Ti ljudi su i danas oko mene i pomažu mi da obnovimo ovo slavonsko selo - kaže Gaćeša.

#Hrvatska

#Patrijarh Pavle

#muzej

'