AKTUELNO

Srbija je domaćin dvodnevnog međunarodnog foruma "Svetost materinstva", posvećenog porodici i izazovima sa kojima se ona danas suočava. Prema proceni Ujedinjenih nacija, čak 83 države sveta imaju problem ubrzanog starenja stanovništva i nedovoljnog rađanja.

U Srbiji svaka peta osoba ima više od 65 godina, što nas svrstava među deset najstarijih evropskih država prema starosti stanovništva.

U borbi protiv bele kuge, države moraju da podstiču rađanje više dece, da stimulišu mlade parove da stupaju u brak i da pomognu roditeljima da usklade porodične obaveze i posao, poručuju učesnici foruma.

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković navodi da će u narednom periodu u pronatalitetnu politiku biti uloženo preko 200 miliona evra, pre svega kako bi se omogućila vantelesna oplodnja za sve zainteresovane parove.

- Namera je da se u naredne dve godine poveća i jednokratna pomoć za prvo dete sa današnjih 100.000 na 300.000 ili 350.000 dinara. Takođe ove godine dodeljena su sredstva za sufinansiranje mera populacione politike u iznosu od 650 miliona dinara, što je 150 miliona više nego prošle i pet puta više nego 2017. godine, objašnjava Gojkovićeva.

Ambasador Ruske Federacije u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko kaže da Rusija u svojim odnosima u svim svojim delatnostima na međunarodnom planu misli o porodičnim vezama, o prosperitetu i države pa i svake porodice.

- Veoma je važno da program "Svetost materinstva" radi da bismo uspostavili porodične veze, porodičnu tradiciju na temelju tradicionalnog pojma. I ovo je jedino rešenje socijalnih pa i demografskih problema koji sada predstavljaju jedan od najvećih izazova svima, kaže ambasador Ruske Federacije u Beogradu.

Foto: Pixabay.com

Finansijsku pomoć za mere populacione politike, u protekle tri godine, dobila je 161 opština. Neki rezulti su već vidljivi.

- Iako je merna jedinica u demografiji decenija, raduje nas i ohrabruje vest da se u prvih deset meseci ove godine po prvi put u Srbiji rodilo 612 beba više u odnosu na isti period prošle godine, rekla je Slavica Đukić Dejanović, ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku.

Više razumevanja za porodične obaveze zaposlenih, očekuje se i od poslodavaca. Fleksibilno radno vreme, na primer, omogućilo bi roditeljima da lakše usklade posao i roditeljstvo.

- To je nešto što svakako možemo da učinimo. Što naše društvo ne košta ništa, s jedne strane pruža mogućnost rukovodiocima da bolje angažuju radno vreme, da budu produktivniji da radnici budu zadovoljniji, a da u toj sveri materinstvo izađe u susret mladim roditeljima, kaže Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Pozitivna iskustava drugih zemlja mogu koristiti, ali nema univerzalnog modela za popravljanje demografske slike. Svaka država mora da gradi svoj put, a efekti danas preduzetih mera mogu se očekivati za desetak godina.

#Beba

#Finansije

#Novac

#Pomoć

#Srbija

#država

#natalitet

'