AKTUELNO

Mogu se kupiti na svakom koraku - na pijacama, ulici, u naseljima, ispred zgrada.

Najskuplji badnjak viši je od pet metara, a trgovac Darko Aleksić koji ga je dovezao iz sela Brežđe kod Mionice, ceni ga 8.000 dinara. Kaže, međutim, da bi spustio cenu ozbiljnom kupcu.

- Velike badnjake kupuju vlasnici hotela i restorana, ponekad i neka opština. Svake godine imam mušterije za najskuplje badnjake - kaže Aleksić kome je ovo osma godina da prodaje badnjake u parku kod Kalenić pijace.

Na pitanje da li može da se zaradi, kaže da za tri-četiri dana može da se zaradi oko 50.000 dinara.

- Prošle godine su mi na Badnji dan nestali svi badnjaci. Sve se rasprodalo, a tako je bilo i na drugim pijacama. Nije ostao ni jedan badnjak. Ko je imao, mogao je da uzme dobre pare - kaže Aleksić.

Na improvizovanim tezgama napravljenim od kartonskih kutija, na sušilici za veš, pa čak i na betonu, trgovci koji su se sjatili iz Valjeva, Sopota, Aranđelovca i mnogih drugih gradova, došli su u glavni grad, jer, kako kažu - samo tu sve može da se proda.

Sve što treba za Božić - ukrasne korpice, badnjaci sa spakovanim žitom, kukuruzom i drenom - koštaju od 100 do 350 dinara.

- Svi porodično ukrašavamo badnjake, jer nam je ovo prilika da zaradimo. Počinjemo mesec dana pred Božić, već smo utrenirani, svako zna svoj deo posla - kaže Srećko Aleksić iz Valjeva.

'