AKTUELNO

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom unutrašnjih poslova Republike Slovenije Boštjanom Poklukarom o nastavku saradnje policija dveju zemalja u borbi protiv organizovanog kriminala i iregularnih migracija.

Stefanović je, nakon sastanka, istakao da postoji potpuna rešenost srpske i slovenačke policije da se dosadašnja jako dobra saradnja kriminalističkih policija nastavi i da one zajednički stanu na put organizovanom kriminalu koji ugrožava bezbednost građana.

Tema razgovora dvojice ministara bile su i eventualne buduće mere koje se zajednički mogu preduzeti na uspostavljanju čvršćeg sistema borbe protiv iregularnih migracija.

Foto: MUP Republike Srbije

Stefanović se zahvalio Sloveniji koja je na našu granicu uputila četiri policijska službenika koja pomažu srpskim kolegama u sprečavanju iregularnih migracija.

- Želim da se zahvalim ministru Poklukaru što je odlučio da se ovakva vrsta pomoći nastavi, sve dok Evropska unija bude smatrala da je to potrebno kao specijalna mera, ali i na podršci koju Slovenija na ovaj način pruža Srbiji u njenim nastojanjima da postane deo EU. Iskustva Slovenije u uspostavljanju šengenskog sistema veoma su važna za Srbiju, jer to može da postane jedan od modela za našu policiju i svakako su izuzetno korisna u postizanju njene bolje efikasnosti u ovoj oblasti - rekao je Stefanović.

Ministar Poklukar istakao je da je policijska saradnja između policija dveju zemalja više nego uzorna i da će ona biti intenzivirana na polju borbe protiv organizovanog kriminala i iregularnih migracija.

- Ključna stvar za borbu protiv organizovanog kriminala je razmena podataka i saradnja kriminalističkih policija, jer se na taj način počinioci krivičnih dela mogu privesti i procesuirati. Ta saradnja je posebno uzorna u oblasti suzbijanja narkotika i mi ćemo je dodatno unaprediti - rekao je Poklukar.

Foto: MUP Republike Srbije

Prema njegovim rečima, migracije na Zapadnom Balkanu su zajednička tačka svih policija u ovom regionu, zbog čega je sa ministrom Stefanovićem razgovarao o tome kako da se one u izvornim državama zaustave.

- Kada je reč o saradnji naših graničnih policija, gotovo 100 slovenačkih policajaca je bilo na razmeni ovde u Srbiji i mi nastavljamo s tim oblikom saradnje. Ako želimo da sprečavamo ilegalne migracije, to moramo da činimo zajedno. To je još jedan od oblika naše saradnje i o toj temi smo danas puno razgovarali - rekao je Poklukar.

#Nebojša Stefanović

'