AKTUELNO

Najbitnije je obratiti se lekaru na vreme.

HPV infekcije su dosta raširene u poslednje vreme, a granica oboljevanja je jako niska. Dovoljno je jednim polnim odnosom preneti ovu infekciju i najlakše se prenosi kod mladih osoba. Stoga treba obratiti posebnu pažnju, posebno ako se uzme u obzir da se danas u odnose stupa ranije.

Specijalista ginekologije i akušerstva dr Igor Jeremić izjavio je da HPV infekcija može da poprimi ozbiljne oblike, što znači da može da obuhvati grlić materice, vaginu i male usne, pa se može govoriti o generalizovanoj infekciji cele genitalne regije.

- Koliko god roditelji vodili računa, glave su odluke deteta. Zato mlade treba edukovati i objasniti im opasnosti ove infekcije. Česti su slučajevi prekanceroznog stanja kod vrlo mladih devojaka, pre svega zbog neupućenosti, lečenja na svoju ruku i neodlaska kod lekara na vreme – izjavio je dr Jeremić gostujući u Jutarnjem programu televizije Pink.

HPV infekcije mogu izazvati kondilome, kao najlakšu posledicu ove infekcije, ali postoji opasnost i od raka grlića materice. Često lekari koji uoče kondilome, ni ne sumnjaju da je moguć i kancer.

- Dogodi se jedan previd, pa drugi, a zatim, kada mlade devojke dođu kod mene, imam šta da vidim – predkancerozu u 17. godini – rekao je doktor ističući da se 15 godina bavi samo ovom patologijom.

Lečenje, prema njegovim rečima, uključuje dobru terapiju, jer se radi o osetljivoj regiji i mladoj osobi. Treba voditi računa da ne dođe do oštećenja i problema tokom kasnijih seksualnih odnosa.

- Ako se početni stadijum ne dijagnostikuje kako treba, posledice su vrlo opasne – istakao je Jeremić.

Najnovija tehnika lečenja je lečenje radiotalasima, kojima se kondilomi uklanjaju za 30 sekundi i uz lokalnu anesteziju. Teži stadijumi kondiloma leče se za 10-20 minuta, što se ranije radilo za dva sata i pod totalnom anestezijom.

I. P.

#Doktor

#Kancer

#Lekar

#Vagina

'