AKTUELNO

Strukovno udruženje policije „Dr Rudolf Arčibald Rajs“ čestitalo je ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću i srpskoj delegaciji na sprečavanju takozvanog Kosova da postane deo Interpola.

- Ova diplomatska pobeda još više dobija na značaju imajući u vidu kakvim je napadima i lažima ministar Stefanović bio izložen prethodnih dana u cilju oslabljivanja pozicija Republike Srbije. Uprkos kampanji koju su vodili i Albanci sa Kosova, ali i predstavnici dela srpske opozicije, naša delegacija predvođena ministrom Stefanović je izvojevala veliku pobedu u Čileu. Veoma je bitno da se shvati suština i značaj ove diplomatske pobede, jer bi posledice ulaska takozvanog Kosova u Interpol bile nesagledive. Time bi na najgrublji mogući način bilo prekršeno međunarodno pravo, Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN, ali i pravila Interpola. - navodi se u saopštenju Udruženja i dodaje:

Zahvaljujući zalaganju srpske delegacije sprečena je politizacija Interpola i sačuvana je policijska profesija. Treba svima da bude jasno da takozvano Kosovo želi da kroz članstvo u Interpolu potvrdi svoju suverenost, a to može služiti i za proganjanje Srba i nealbanaskog stanovništva. Takođe, prijemom samoproglašenog Kosova u Interpol otvorile bi se mogućnosti zloupotrebe, u smislu raspisivanja crvenih poternica mimo standarda i procedura, jasno definisanih pravilima međunarodne policijske saradnje, kao i bojazan da bi eventualnim članstvom došlo do zloupotreba baza podataka kojima raspolaže Interpol. Zato još jednom pružamo punu podršku ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću u ovoj istrajnoj borbi i velikoj diplomatskoj pobedi. Ujedno u ovom važnom trenutku za zemlju Srbiju i sve njene građane, osuđujemo brutalnu medijsku hajku koja se vodi protiv ministra Stefanovića i njegove porodice lažnim optužbama koje su više puta demantovane od strane nadležnih institucija.

#Nebojša Stefanović

'