AKTUELNO

Zavod za javno zdravlje 'Pomoravlje' u Ćupriji dobio je 7.000 doza vakcine protiv sezonskog gripa za šest opština Pomoravskog okruga, 835 doza više nego prošle godine, izjavio je danas epidemiolog u toj ustanovi doktor Ivica Jocić.

- Vakcine smo preuzeli u petak i već distribuirali domovima zdravlja u Jagodini, Chupriji i Paraćinu, danas će ih preuzeti domovi zdravlja u Svilajncu i Despotovcu, a Rekovac najkasnije sutra - rekao je Jocić.

Dom zdravlja u Jagodini dobio je 1.900 doza, u Paraćinu 2.000, Chupriji 700, Svilajncu 1.300, Despotovcu 600 doza i Rekovcu 500 doza, precizirao je Jocić.

Reč je o četvorovalentnoj vakcini, "dva soja A i dva soja B", koju je proizvela kompanija "Sanofi Paster" iz Francuske.

Epidemiolozi iz Zavoda podsećaju da bi vakcinu trebalo da prime svi, posebno osobe starije od 65 godina, hronični bolesnici, dijabetičari, osobe koje boluju od kardiovaskularnih bolesti, ali i zaposleni u javnim službama koje su od vitalnog značaja za državu, poput prosvetnih radnika, policije, osoblja u gradskom prevozu, medicinskih i šalterskih radnika.

Gripa u Pomoravskom okrugu nema, a kako se navodi, Zavod od 1. oktobra obavlja nadzor nad pacijentima koji imaju kliničku sliku sličnu gripu.

#Grip

#Vakcina

'