AKTUELNO

Moramo animirati sve društvene činioce na borbu protiv nasilja kako bi ga spustili na najmanje moguće količine, složili su se gosti Novog jutra televizije Pink, doktorka Ivana Stašević-Karličić, Vesna Stanojević koordinatorka Sigurne kuće i novinar Mladen Mijatović.

Komentarišući to što su u poslednja dva dana dve devojke izbodene nožem, kao i to da su u oba slučaja osumnjičeni njihovi emotivni partneri, doktorka Stašević-Karličić istakla je da iako ova dva slučaja naizgled nemaju veze jedan sa drugim, moramo obratiti pažnju na to, da se ne izveštava senzacionalistički, jer, dodaje, to može inspirisati druge ljude koji su na nekoj psihološkoj klackalici.

Foto: TvPink Printscreen

- Imamo i psihološke profile koji žele da budu primećeni i da izađu u medijima po svaku cenu. Moramo biti svesni te pojave. Moramo animirati sve društvene činioce na borbu protiv nasilja i težnju da ga spustimo na najmanje moguće količine – rekla je doktorka Stašević-Karličić.

Stašević-Karličić je istakla da je ipak, u prethodnih nekoliko godina puno učinjeno i da su mediji dosta doprineli prevenciji nasilja.

- Mislim da smo na dobrom putu, ali moramo svakodnevno da radimo i edukaciji i prevenciji mentalnog zdravlja – rekla je doktorka Stašević-Karličić.

Foto: TvPink Printscreen

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, istakla je da, ovo nisu događaji koji nam se prvi put dešavaju, i istakla da je devojka koja je ubijena u Koceljevi, 23 žena ubijena u ovoj godini.

- Ako imamo u vidu tu brojku, onda su to zaista velike cifre. Ovo su situacije koje se dešavaju i ponavljaju, ali da li se ponavljaju po modelu ili ne, to ne možemo da dokažemo i nemam utisak da je to najbitnija stvar u celom ovom problemu – rekla je Stanojević.

Kako kaže, osobe koje izvršavaju ovakve zločine moraju biti izmenjene ličnosti.

Stanojević je rekla da je mnogo važno da devojke, žrtve, prepoznaju nasilje, jer se ono, kako kaže, ne prepoznaje baš uvek.

- Žene moraju da znaju da patološka ljubomora nije dokaz ljubavi. Ukoliko vas neko prati, kontroliše, prisluškuje, ispituje, uvek su alarmantni i žene to moraju da znaju i na vreme da reaguju – rekla je Stanojević.

Foto: TvPink Printscreen

Mladen Mijatović, autor i voditelj emisije “Crna hronika”, istakao je, da je ipak, svaki slučaj jedinstven i specifičan sam za sebe i da se ne mogu generalizovati.

- Ovim žrtvama više ne možemo pomoći, ali je ovo prilika da pozovemo sve potencijalne žrtve i da ih osnažimo i probudimo njihovu svest i savest da prijave svaki i najmanji pokušaj nasilja. Svako ko na bilo koji način primeti i minimalnu negativnu promenu ponašanja prema nekoj osobi, u obavezi je, i moja je molba da to prijavi nadležnim organima – rekao je Mijatović.

Kako kaže, u MUP-u postoji i besplatna telefonska linija koja je dostupna non-stop i na koju svako može anonimno da prijavi slučaj nasilja u porodici.

- Postoje službe koje se sa tim bave i siguran sam da ukoliko bi prijavili i najmanji pokušaj nasilja da bi se sprečile ovako tragične posledice kakve smo imali ovih dana – rekao je Mijatović.

Mijatović je istakao da je zadatak medija da ne guraju problem pod tepih već da ga identifikuju, kao i da obaveste nadležne službe.

#Mediji

#Nasilje

#Ubistvo

'