AKTUELNO

Obeležavanje osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve nastavljeno je danas u Pećkoj patrijaršiji, gde su svečanu arhijerejsku liturgiju ovog jutra služili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop raško-prizrenski Teodosije.

Liturgiji je prisustvovalo dvadesetak episkopa iz zemlje i inostranstva, a vernici koji su ih jutros dočekali stigli su osim sa Kosova i iz centralne Srbije, iz Crne Gore, Severne Makedonije i Bosne i Hercegovine.

Mitropolit Amfilohije je u besedi poručio da je osam vekova autokefalnosti veliki i izuzetno značajan dogadaj, a da "sveta reč Božja nastavlja da se propoveda na svetom kosovsko-metohijskom prostoru".

On je podsetio da su hrišćane i hrišćansku crkvu progonili i da je i svuda u svetu progone, a posebno na Kosovu i Metohiji i poručio: - Nije snaga u onima koliko ih ima na ovim prostorima, nego je snaga u onima koji su, neka ih je i malo, živi svedoci istine i koji svojim svedočanstvom prosvećuju i one koji žive zajedno sa njima - rekao je Amfilohije.

Jer, kako je rekao Amfilohije - Koliko je spasonosna ova svetinja za nas ove sabrane i pripadnike ovde u toliko je značajnija ova svetinja za ove druge, za našu braću Albance - kazao je on.

Kako je saopšteno, patrijarh Irinej nije prisustvovao liturgiji u Pećkoj patrijaršiji zbog bolesti.

Centralna proslava jubileja SPC počela je pre dva dana liturgijom u manastiru Žica uz prisustvo pet hiljada vernika, a večeras će u u Sava centru biti održana svečana akademija na kojoj će predsednik Srbije Aleksandar Vučić biti odlikovan ordenom Svetog Save.Vlada će imati najmanje jednog ministra iz srpske zajednice i jednog iz bilo koje druge nevećinske zajednice na Kosovu.

- Ako bude više od dvanaest ministara, tada će vlada imati i trećeg ministra koji predstavlja jednu od manjinskih zajednica na Kosovu - pišu mediji.

Prvo zasedanje parlamenta nakon izbora saziva kosovski predsednik, koji predlaže parlamentu kandidata za pemijera, u konsultaciji sa političkom strankom ili koalicijom koja je osvojila potrebnu većinu.

#SPC

#godišnjica

'