AKTUELNO

Predsedništvo SNS jednoglasno je odlučilo da za predsedničkog kandidata predloži Aleksandra Vučića.

Premijer Srbije i predesednik SNS Aleksanadar Vučić je gostujući u emisji "Upitnik" na Javnom servisu rekao da je ovo pitanje od velikog značaja za budućnost Srbije.

- Procena je da ćemo time lakše da se suprotstavimo onima koji se ujedinjuju protiv nas - objasnio je Vučić govoreći o odluci Predsedništva SNS da njega predlože za kandidata za predsednika.

- Ovi ljudi koji su danas glasali za mene, glasali bi i za njega (Tomislava Nikolića). Mislim da je to u ovom trenutktu racionalna odluka. On je odličan kandidat, ali pokušavamo zarad nekoliko procenata da smanjimo rizik - dodao je Vučić.

- To nije bilo pitanje kompetancija ili toga da li neko voli posao predsednika vlade - istakao je Vučić i dodao da voli posao koji radi, podsetivši na značajne rezultate koji su postignuti.

- Ova odluka je veoma važna jer ste poslednjih meseci mogli da vidite kako svi oni koji su nam razarali zemlju i uživali uništavajući našu budućnost žele da se vrate na vlast, ne zato što imaju politiku, već zato što žele da vrate Srbiju na ivicu propasti - naglasio je Vučić.

Prihvatio sam kandidaturu jer smatram da je važno da obezbedimo kontinuitet i stabilnost za Srbiju. Ne postoji stvar koju zbog toga ne bih rizikovao, istakao je premijer Srbije.

Prema njegovim rečima, današnja odluka Predsedništva SNS je samo predlog za Glavni odbor koji će biti održan u petak.

Kako je dodao, moguće je da će mu ovo biti poslednji nastup kao predsednika vlade, te da je dužan da podnese izveštaj.

- Bez podrške predsednika Srbije ne bismo uspeli da ostvarimo ovako značajne rezultate - podvukao je premijer Srbije i dodao da ima nameru da nastavi da radi zajedno sa predsednikom Srbije, ako to bude njegov izbor.

Javni dug 70 odsto BDP-a

Premijer je rekao da je javni dug Srbije prvi put posle više godina smanjen 2016. i da na današnji dan iznosi 70 odsto BDP-a i ocenio da će javni dug nastaviti da pada, mada to neće biti velikom brzinom. Vučić ističe da Srbija danas ima rast veći od najvećeg broja zemlja EU. Prema proceni Evropske komisije, taj rast će biti značajno veći nego prosečan rast u EU.

- Nemojte da se nadate tome da ćete da pravite nejedinstvo u SNS - poručio je Vučić.

- Mnogo volim Tomislava Nikolića, ali najviše volim Srbiju. Da li biste napustili posao koji volite? Ne, ali u politici ponekad morate da uradite određene stvari da bi sačuvali put za svoju zemlju - kazao je Vučić.

Govoreći o datumu održavanja izbora, Vučić je rekao da se izbori raspisuju 1. ili 2. marta i da će se do tada baviti premijerskim poslom.

- Neću biti u kampanji dok obavljam premijerski posao. Radiću to u slobodno vreme. Možda ću uzeti i pet dana odmora za pet godina rada - naglasio je premijer.

Ne znam da li će biti drugog kruga, smatram da će biti teška bitka. Predstoji nam teška borba. Borićemo se istinom i radom - istakao je Vučić navodeći da će biti teško pobediti "dosovske" kandidate koji su uložili milione u kampanju.

On je obećao da će ako bude izabran, ne samo žestoko kontrolisati vladu, već i voditi računa i da im bude od pomoći u najtežim momentima.

Vučić nije želeo da govori o tome ko će ga naslediti na premijerskoj funkciji, pa čak ni da otkrije da li će budući predsednik vlade biti iz redova Srpske napredne stranke, te dodao da mu ne pada na pamet da govori o tome.

Vučić je rekao da se podrazumeva da neće ostati premijer ako izgubi na izborima.

- Ako izgubim izbore idem da radim nešto drugo - rekao je Vučić.

- Neću se kandidovati za predsednika SNS na sledećoj skupštini stranke ukoliko budem izabran za šefa države - istakao je Vučić.

Ne mogu da isključim mugućnost održavanja vanrednih parlamentarnih izbora - istakao je premijer, a na pitanje da li bi to nešto promenilo jer postoji stabilna većina, on je rekao da je uvek pitanje koliko je ta većina stabilna.

Premijer Srbije je rekao da se vode ozbiljni postupci protiv nekadašnjih političara i tajkuna, da su oni u različitoj fazi, ali da je najvažnije da niko od tajkuna više ne upravlja Srbijom.

On je rekao da nije do kraja zadovoljan brobom protiv korupcije i kriminala, jer se dešava da akcije budu "provaljene" i da ne bude uhvaćena "krupna riba" i da je teško počistiti sve te iz državnih strukture.

Kada je reč o istrazi u vezi sa oružjem pronađenim u blizini njegove porodične kuće u Jajincima, Vučić je rekao da postoje određeni pomaći, ali da o tome ne želi da govori.

Vučić o koncesionaru za aerodrom

Premijer je najavio da će do kraja 2016. aerodrom Nikola Tesla u Beogradu dobiti koncesionara na 25 godina, koji će obezbediti velike prihode i investiciona ulaganja.

-Računamo da možemo da uzmemo unapred oko 350 ili 400 miliona evra - rekao je Vučić dodajući da je godišnji profit aerodroma sada oko 30 miliona evra, a da se od godišnje koncesione takse očekuje između četiri i 16 miliona evra.

Smene u javnim preduzećima

Vučić je najavio da će u narednih sedam do deset dana biti smenjeni pojedini direktori javnih preduzeća, istakvši da oni sami nikada neće podneti ostavku.

Dijalog u Briselu

Premijer je rekao da je "iskusni veteran" kad je reč o pregovorima u Briselu i da ne mogu da ga uplaše sitnim trikovima, ali da je na poslednjoj rundi pregovora bio prvi put uplašen jer nije razumeo šta je radila EU, a ni Albanci.

Plaši me šta su radili Albanci, rekao je Vučić, dodajući da su kod njih u toku promene na poltiičkoj sceni i "mešanje karata", jer Mustafa gubi, Veselji dobija, što nije dobro za Srbiju.

Upitan da li je vreme za skupštinsku sednicu o pitanju Kosova, što zahteva opozicija, Vučić je rekao da mu to nije problem, iako su najglasniji u tim zahtevima oni koji i ne znaju šta traže.

S. Milovanov

#Aleksandar Vučić

#Predsednički izbori

#Premijer

#predsednik

'