AKTUELNO

Svake godine drugari iz škole i prijatelji obilazili su ga za rođendan. Njegovi roditelji do kraja su se nadali da će se probuditi.

Dečak Vuk Erceg, koji je šest godina bio u komi uzrokovanoj povredama glave prilikom pada sa litice u Tašmajdanskom parku 2013. godine, preminuo je u ponedeljak u bolnici u Moskvi, gde je nedavno prebačen i operisan zbog infekcije na mozgu.

Za ovog dečaka cela zemlja se već godinama molila. Vukov život bio je kratak, tužan i pretežak za tako malena pleća. Imao je samo 10 godina kada je u aprilu 2013. godine propao kroz oštećenu zaštitnu ogradu na Tašmajdanu. Bežeći od pčele, survao se niz liticu visoku oko 10 metara.

Ubrzo nakon toga dečak je pao u komu. Njegovo detinjstvo, razvoj i, ispostaviće se, poslednje godine života, skučili su se u sobu poluintenzivne nege u Tiršovoj. Tu je Vuk rastao, ušao u pubertet i od dečaka postao mladić, a da toga nije bio ni svestan.

Pročitajte još: MAJKA I LEKARI VEROVALI DA ĆE OPERACIJA U MOSKVI DA VRATI U ŽIVOT MALOG VUKA - Borili se do poslednjeg dana, ali dečak nije izdržao

Celoj porodici ovo je postao novi dom, u kome su se danonoćno u brizi o Vuku smenjivali majka Irena, tata Ognjen i tetka Maja. Kako je Irena govorila, "oni su bili u zlatnom kavezu, čekajući da se njihova ptičica probudi".

Svake godine drugari iz škole i prijatelji obilazili su ga za rođendan. Soba na četvrtom spratu Tiršove, za njegov rođendan bila je puna i suza i smeha, ali i ogromne podrške.

- Vuk je voleo da igra košarku. Čekamo samo da uhvati loptu i da koš! Slavimo rođendane, pričamo mu i dajemo sve od sebe da se vrati kući. Zahvalni smo svim doktorima, sestrama, prijateljima, koji su uz nas - govorila je za medije Irena.

Vuk je vodio zdrav život, odrastao je u Moskvi, upisao osnovnu školu "Vladislav Ribnikar", trenirao košarku, imao sve petice. Bio je veliki avanturista.

Voleo je i da majci poklanja žute ruže, jer je znao da se njoj ne sviđaju crvene.

Foto: Privatna arhiva

- Poslednjih godina meni nema ko da je pokloni. A znam da bi je Vuk, da može, tebi danas sigurno poklonio - rekla je Irena prošle godine, gostujući za 8. mart u jednoj emisiji.

Vuk se protekle tri godine borio sa infekcijom na mozgu koja je otežavala njegovo stanje i zadavala mu bol. Operaciju koju su srpski lekari odbili zbog prevelikog rizika, prihvatili su neurohirurzi sa ruskog instituta "Sklifasovski". Dečak je, uz brojne poteškoće, odveden u Rusiju, gde je operisan 27. avgusta.

- Rezultati su pozitivni. Urađene su dve operacije, uklonjena je infekcija glave i infekcija sinusa. Vuk se nalazi u vegetativnom stanju, a što se tiče toga da li je dobio šansu da se probudi, ja verujem da jeste, ali ono što je jako bitno je da je dobio šansu da se ne pati. On je konstantno živeo pod bolom - rekla je dečakova majka.

Dečak je, nažalost, preminuo juče u bolnici u Rusiji.

#Dečak

#Smrt

'